Sport

DEMANTI: Sebastian Coe: Michael Phelps nije najbolji olimpijac svih vremena

'Može se reći kako je Phelps najuspješniji olimpijac svih vremena, ali nisam siguran da je i najveći u povijesti.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
'Može se reći kako je Phelps najuspješniji olimpijac svih vremena, ali nisam siguran da je i najveći u povijesti. Tko je najbolji ? Po mojem mišljenju Phelps nije.'

Predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Londonu Sebastian Coe smatra kako američki plivač Michael Phelps nije najbolji olimpijac svih vremena premda je osvojio rekordnih 19 olimpijskih medalja.

"Može se reći kako je Phelps najuspješniji olimpijac svih vremena, ali nisam siguran da je i najveći u povijesti. Tko je najbolji ? Po mojem mišljenju Phelps nije," kazao je prvi čovjek OI u Londonu, te dodao: "Postoji niz olimpijaca koji su bili barem jednako sjajni. Primjerice ono što je Jesse Owens ostvario 1936. u Berlinu je bilo čudesno, Nadia Comaneci je također bila sjajna. Mogao bi spomenuti i Stevea Redgravea."

Osvojivši jučer zlato u štafeti 4x200 slobodno i srebro na 200 delfin Phelps je stigao do brojke od 19 olimpijskih medalja. U Pekingu je osvojio osam zlata, u Ateni šest zlata i dvije bronce, a u Londonu osim današnje dvije medalja, ima i srebro iz utrke štafeta 4x100 slobodno. Američki plivač iz Towsona u saveznoj državi Maryland je osvojio ukupno 15 zlatnih, dvije srebrne i dvije brončane medalje preskočivši rusku gimnastičarku Larisu Latinjinu koja je na OI u Melbourneu (1956), Rimu (1960) i Tokiju (1964) osvojila ukupno 18 medalja - devet zlata, pet srebra i četiri bronce.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OLIMPIJSKE IGRE, Sebastian Coe, Michael Phelps