Zagreb

RADOVI: Ljetne rekonstrukcije u Zagrebu, Bandić sutra na gradilištu u Radničkoj

U Zagrebu se i ovoga ljeta obavljaju radovi na više gradskih prometnica, u Vrbanima se gradi osnovna škola i vrtić, osnovna škola u Remetama se dograđuje, kao i Psihijatrijska bolnica u Jankomiru.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Zagrebački gradonačelnik sutra će obići gradilište na Radničkoj cesti gdje su u tijeku radovi na izgradnji kružnog toka u zoni raskrižja Radničke ceste, Zoranićeve i Zaharove ulice kao i gradilište Radničke ulice od Ulice Grada Vukovara do Heinzelove ulice. Radovi vrijedni 30 milijuna kuna, koji su ondje počeli 4. srpnja, trajat će četiri mjeseca. Glavni kolnik Radničke ceste sastojat će se od dvosmjernog kolnika s po dva vozna traka, svaki širine tri metra. Obostrano će biti trake za parkiranje s 542 parkirališna mjesta, a cijela zona zahvata bit će i hortikulturno uređena.

U Zagrebu se i ovoga ljeta obavljaju radovi na više gradskih prometnica, u Vrbanima se gradi osnovna škola i vrtić, osnovna škola u Remetama se dograđuje, kao i Psihijatrijska bolnica u Jankomiru, do 1. rujna bit će dovršeni preostali radovi na prilaznom stubištu i ugradnji podizne platforme na Ljetnoj pozornici Tuškanac otvorenoj krajem lipnja, a u tijeku su radovi na Kaptolu koji će potrajati samo do kraja tjedna.

Na Kaptolu je u tijeku obnova asfaltnog kolnika i to u Ulici Kaptol od Bakačeve do Zvonarničke, u dužini od 500 metara i vrijednosti od milijun kuna. Radovi su počeli 30. srpnja, a privremena regulacija prometa vrijedi do ponedjeljka, 6. kolovoza, izvijestili su danas iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet napominjući kako se očekuje da će radovi biti gotovi već do subote, 4. kolovoza.

Zagrebački gradonačelnik sutra će obići gradilište na Radničkoj cesti gdje su u tijeku radovi na izgradnji kružnog toka u zoni raskrižja Radničke ceste, Zoranićeve i Zaharove ulice kao i gradilište Radničke ulice od Ulice Grada Vukovara do Heinzelove ulice.

Radovi vrijedni 30 milijuna kuna, koji su ondje počeli 4. srpnja, trajat će četiri mjeseca. Glavni kolnik Radničke ceste sastojat će se od dvosmjernog kolnika s po dva vozna traka, svaki širine tri metra. Obostrano će biti trake za parkiranje s 542 parkirališna mjesta, a cijela zona zahvata bit će i hortikulturno uređena.

U okviru rekonstrukcije Radničke, od Ulice grada Vukovara do Heinzelove, a u cilju povećanja propusne moći i sigurnosti prometa, izgradit će se rotor i proširiti privoz Radničke na Vukovarsku kako bi se osigurao prostor za dvije prometne trake za skretanje ulijevo i produžila traka za desno skretanje.

Programom gradnje i rekonstrukcije javnih cesta i objekata gradskog prometa u 2012. predviđena je izgradnja spoja preostalog dijela produžene Branimirove od Zavrtnice do Heinzelove u dužini od 320 metara. Radovi bi, po programu, trebali početi u kolovozu, a odvijat će se etapno zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa pa će se ove godine, tijekom dva mjeseca, izgraditi samo jedan kolnik s po jednim prometnim trakom u svakom smjeru, pješačkom stazom, javnom rasvjetom i semaforima.

Radovi na popločenju Trga Petra Preradovića i okolnim ulicama, u vrijednosti od 8,6 milijuna kuna, bez PDV-a, planiraju se dovršiti do kraja rujna. Osim toga, sanirat će se odvodnja oborinskih voda, obavit će se preinaka ili mjestimični popravci na sustavu odvodnje za nove položaje uličnih slivnika i njihov priključak na postojeću uličnu odvodnju, a ugradit će se i sustav navodnjavanja stabala te sanirati podzemni kabeli javne rasvjete i dopuniti urbana oprema.

Do sredine prosinca trebali bi biti završeni i radovi na izgradnji pješačkih pothodnika od Nacionalne i sveučilišne knjižnice i od Trnja do zelene površine i dvije fontane te komunalna infrastruktura u vrijednosti od 18,4 milijuna kuna, bez PDV-a.

Ove godine planiraju se dovršiti radovi na obnovi armirano-betonske konstrukcije vijadukta Sava-Odra na Jadranskoj aveniji, u što je potrebno uložiti 28,7 milijuna kuna.

Krajem ljeta pak počinju radovi na potpunoj obnovi dotrajale Ulice Mikulići, od Talana do Lukšića, u dužini od 1700 metara, a planirano trajanje je 45 dana.

Radovi se nastavljaju i na Ljetnoj pozornici Tuškanac odnosno na uređenju pozornice te izgradnji pratećeg paviljona. Riječ je o etapnim radovima premda se paralelno odvija i predviđeni kulturni program koji će potrajati do 31. kolovoza. Preostali su završni radovi na prilaznom stubištu, postavljanju drvenog poda i ugradnji podizne platforme. Vrijednost ovogodišnji radova je 1,1 milijuna kuna, a ukupna vrijednost svih dosadašnjih radova je 5,4 milijuna. Dovršenje pratećeg paviljona očekuje se tijekom 2013., što će biti i završna etapa radova za što je potrebno osigurati oko 1,5 milijuna kuna.

Krajem ove godine, točnije do 5. prosinca, planira se dovršenje izgradnje odjela IIIa kojim će se proširiti Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan u Jankomiru. Vrijednost radova je 16,2 milijuna kuna.

Osnovnoškolci u Remetama ujesen će ući u proširenu i rekonstruiranu školu kako bi nastavu mogli pohađati u dvije smjene. Vrijednost radova, koji su počeli krajem lanjske godine, a bit će završeni ovog mjeseca, iznosi 8,6 milijuna kuna.

U tijeku su i radovi na gradnji nove škole i vrtića u Vrbanima III, u vrijednosti od 73,3 milijuna kuna. Svoju novu školu i vrtić djeca iz Vrbana dobit će na proljeće 2013. odnosno do 27. ožujka 2013., za kada je predviđen dovršetak radova.