Mojbiz

BONITET: Lovrinčević: Slovenska i hrvatska bankarska priča potpuno su različite

Šantić: Za razliku od Hrvatske, banke su u Sloveniji zapravo glavni krivac za pad rejtinga.

Piše: Vanja Deželić

Prinosi na slovenske državne obveznice porasli su  na čak 7,21 posto, što otplatu dugova čini dugoročno neodrživim. Snizivši krajem prošloga tjedna kreditni rejting Slovenije za tri stupnja, na Baa2, agencija Moody's snizila je i rejting Telekoma Slovenije, kao i slovenskoj bankarskoj grupi BICRA, stavivši Sloveniju prema riziku poslovanja banaka iz skupine 6 u skupinu 7, u kojoj su još Mađarska, Portugal, Island, Irska i Bugarska. No u Hrvatskoj, barem u bankarskom sektoru, ne može se ponoviti tako loša situacija kao u Sloveniji, jer je bitno različit od slovenskog.

>> Moody's snizio rejting i Telekomu Slovenije, prinosi na slovenske obveznice uzletjeli na čak 7,21 posto

ŠANTIĆ: Banke su u Hrvatskoj stabilne i bankarski je sustav dobar, nije sličan onome u Sloveniji

Kao razloge za ocjenu povećanog rizika za slovensku bankarsku industriju navode se smanjena očekivanja gospodarskog oporavka, loši krediti koji rezultiraju gubicima, te politička polarizacija i izostanak konsenzusa oko mjera koje bi povećale financijsku stabilnost i oporavak triju vodećih banaka u državnom vlasništvu. Slovenske banke trebat će goleme svote kako bi se adekvatno dokapitalizirale, a slovenska država nije im u stanju pomoći. Traže se strani partneri, a vjerojatno će se tražiti i pomoć iz europskih kriznih fondova. Hrvatske banke, na žalost i na sreću, odavno imaju svoje 'partnere' - većinom su u vlasništvu stranih banaka. HNB se pak u proteklom razdoblju brinula da se razina adekvatnosti kapitala održi često i iznad one koje su tražile pojedine središnje banke u EU.


- Banke su u Hrvatskoj stabilne i bankarski je sustav dobar, nije sličan onome u Sloveniji. Kod njih su gubici značajni i banke su zapravo glavni krivac za pad kreditnog rejtinga - rekao nam je analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić i dodao još da je u Hrvatskoj valuta stabilna te da banke posluju na racionalan način, zbog čega su one dosad štitile od pada rejtinga.

LOVRINČEVIĆ: U Hrvatskoj je upravo kapitaliziranost bankarskog sustava jedini razlog zašto nam rejting nije srušen

Ekonomist Željko Lovrinčević također dijeli mišljenje svog kolege po pitanju bankarskih sustava u Hrvatskoj i Sloveniji. Naglašava da su različiti i da zbog toga Hrvatska ne treba strepiti od pada kreditnog rejtinga - kada je bankarski sektor u pitanju.

- Slovenska i hrvatska bankarska priča su potpuno različite. Kod njih je porastao deficit, a kod nas ga nema. U Hrvatskoj je upravo kapitaliziranost bankarskog sustava jedini razlog zašto nam rejting nije srušen - kaže Lovrinčević.

No sve što se događa u susjedstvu svakako utječe i na Hrvatsku, zbog čega je opasnost rušenja kreditnog rejtinga Hrvatske sve realnija mogućnost, posebno od trenutka kada je tako nešto najavio i naš ministar financija Slavko Linić u razgovoru za Bloomberg te pritom spomenuo mogućnost poziva MMF-a u pomoć.

>> Slavko Linić neposredno prije odlaska u bolnicu: Hrvatska bi mogla zatražiti aranžman s MMF-om!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZDESLAV ŠANTIĆ, ŽELJKO LOVRINČEVIĆ, banka, slovenija, MMF