A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/libija-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Libijsko prijelazno vijeće predalo vlast izabranoj skupštini | Politika+
Svijet

MIRNI PRIJENOS: Libijsko prijelazno vijeće predalo vlast izabranoj skupštini

Skupština će imenovati novog premijera koji bi trebao izabrati svoju vladu do prvih pravih demokratskih izbora.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Libijsko vladajuće prijelazno vijeće predalo je vlast novoizabranoj nacionalnoj skupštini Libije, u prvom mirnom prijenosu vlasti u novijoj povijesti te sjevernoafričke zemlje. Na svečanosti u srijedu kasno navečer u glavnom gradu Tripoliju, Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), političko tijelo oporbenih snaga koje su prije godinu dana srušile režim Moamera Gadafija, predalo je vlast nacionalnoj skupštini izabranoj na izborima u srpnju.

"NTC predaje svoje ustavne ovlasti vođenja države općem nacionalnom kongresu, koji je od sada jedini legitimni predstavnik libijskog naroda"

Predsjednik NTC-a Mustafa Abdel Džalil simbolično je predao vlast najstarijem članu skupštine Mohamedu Aliju Selimu.

"NTC predaje svoje ustavne ovlasti vođenja države općem nacionalnom kongresu, koji je od sada jedini legitimni predstavnik libijskog naroda", rekao je Džalil.

200-člana skupština, čiji su članovi položili zakletvu pred Selimom, trebala bi izabrati novog predsjedavajućeg, a NTC će biti raspušten. Veliki broj ljudi okupio se na glavnom trgu u Tripoliju kako bi pozdravio predaju vlasti, dok je vatromet osvjetljavao noćno nebo iznad grada.

Skupština će imenovati novog premijera koji bi trebao izabrati svoju vladu koja će donijeti potrebne zakone i voditi Libiju do prvih pravih demokratskih izbora koji će se održati nakon što se sljedeće godine prihvati i novi ustav zemlje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Mustafa Abdel Džalil, Nacionalno prijelazno vijeće, libija, ntc