A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gu-kailai-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Počelo suđenje za ubojstvo supruzi bivšeg kineskog čelnika Boa Xilaija | Politika+
Svijet

KINA: Počelo suđenje za ubojstvo supruzi bivšeg kineskog čelnika Boa Xilaija

Ambiciozan i energičan politički čelnik, čija je karijera bila u naglom usponu, pao je proljetos u nemilost zbog korupcije.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

U četvrtak je u Kini počelo senzacionalno suđenje supruzi bivšeg kineskog čelnika Boa Xilaija, optuženoj za ubojstvo Britanca, u političko-kriminalističkoj aferi koja potresa Komunističku partiju na vlasti u toj zemlji.

Analitičari smatraju da će Gu Kailai biti proglašena krivom za umorstvo, ali da joj se neće izreći smrtna kazna.

Suđenje Gu Kailai u Hefeju dio je korupcijske afere, jedne od medijski najviše praćenih u više desetaka godina u Kini.

Rasprava je počela u četvrtak ujutro i trajat će samo jedan dan, rekla je Zhang Mi, glasnogovornica suda u Hefeju, na istoku Kine. Za strane medije koji nemaju pristupa u sudnicu održat će se tiskovna konferencija.

Gu Kailai, odvjetnica s međunarodnim ugledom, optužena je za ubojstvo s predumišljajem britanskog poslovnog čovjeka Neila Heywooda. Gu je, kao i njezin suprug Bo Xilai, usko surađivala s Britancem sve dok se nisu sukobili zbog financijskih interesa.

Žrtva je otrovana cijankalijem u hotelskoj sobi u Chongqingu, kineskom megapolisu koji je postao baza Boa Xilaija. Kako navodi službena kineska agencija Xinhua, tužiteljstvo posjeduje "nepobitne" dokaze da je Gu počinila ubojstvo.

Suđenju nazoče i britanski diplomati, što je rijetkost s obzirom da kineske vlasti obično ne dopuštaju ulazak stranaca u sudove.

Analitičari smatraju da će Gu Kailai biti proglašena krivom za umorstvo, ali da joj se neće izreći smrtna kazna. Drže da samo održavanje suđenja znači da je komunistički vrh zemlje postigao konsenzus o tome kako postupati u slučaju Boa Xilaija.

Taj ambiciozan i energičan politički čelnik, čija je karijera bila u naglom usponu, pao je proljetos u nemilost zbog korupcije. Trenutačno je u pritvoru na mjestu koje se drži u tajnosti. Sin Boa Xilaija i Gu Kailai, Bo Guagua, koji navodno studira u SAD-u, rekao je ovog tjedna za CNN da je sudu predao dokumente koji njegovu majku oslobađaju krivnje. "Činjenice će sve reći", kazao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GU KAILAI, BO XILAI