A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/homo-rudolfensis-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U Keniji otkrivena nova vrsta ljudskog pretka - Homo rudolfensis | Politika+
Znanost

EVOLUCIJA: U Keniji otkrivena nova vrsta ljudskog pretka - Homo rudolfensis

To pokazuje da su u isto vrijeme na Zemlji živjele najmanje tri ljudske vrste.

Piše: PolitikaPlus

Znanstvenici su dugi niz godina bili uvjereni da je direktni ljudski predak bio Homo erectus, koji je živio prije otprilike 1,8 milijuna godina, da bi prije pola stoljeća otkrili Homo habilisa, koji je živio u isto vrijeme kada i Homo ercetus. Kako ne bi sve ostalo na dvije vrste, nedavno je u Keniji otkriven fosil nepoznate ljudske vrste plosnatog lica, koji je živio u isto vrijeme kada i dva navedena.

Kao da je priroda razvijala različite ljudske prototipove s različitim svojstvima od kojih je samo jedan, naš predak, konačno bio uspješan u evolucijskom smislu

Riječ je o vrsti nazvanoj Homo rudolfensis, prvotno otkrivenoj 1972. godine. Tada se vjerovalo da je riječ o nešto drugačijem članu poznate vrste, ali tri nova fosila potvrđuju da nije riječ ni o čemu drugačijem već o potpuno novoj vrsti, koja u potpunosti mijenja percepciju o nastanku nas kakvi smo danas.

S obzirom da je dokazano da su u isto vrijeme postojale tri ljudske vrste, proizašla je teorija da su postojale i još mnoge druge, baš kao u životinja. Naime, kod životinja postoje brojne podvrste koje su se ovisno o mjestu prebivališta ili održale pa znamo za njih danas, ili su jednostavno nestale. Sve je to proces evolucije.

- Čini se da su ljudi u različitim područjima evoluirali na različite načine. Kao da je priroda razvijala različite ljudske prototipove s različitim svojstvima od kojih je samo jedan, naš predak, konačno bio uspješan u evolucijskom smislu - rekao je profesor Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

homo erectus, homo rudolfensis