Hrvatska

SPOR: Ustavni sud potvrdio da Hrvatska treba platiti BiH za tenkove prodane Kuvajtu?

Avaz piše da je hrvatski Ustavni sud navodno već odlučio u korist zahtjeva iz BiH.

Piše: P/H

Bosna i Hercegovina i dalje očekuje da joj Hrvatska isplati 12,5 milijuna dolara na ime duga za tenkove M-84 prodane Kuvajtu koji su proizvedeni u kooperaciji bosanskohercegovačkih i hrvatskih tvrtki, potvrdila je vlada Federacije BiH.

U sklapanju tenkova sudjelovala su i poduzeća iz BiH. Posljednjih 13 tenkova navodno je povučeno s vukovarskog ratišta i isporučeno naručitelju u Kuvajt.

Kako je za sarajevski Dnevni avaz u utorak izjavio Senad Rahimić, direktor Direkcije za upravljanje pasivnom podbilancom poduzeća FBiH, u Sarajevu očekuju konačnu presudu hrvatskog pravosuđa po tužbi što ju je Agencija za privatizaciju FBiH podnijela 2007. godine.

Tužba je podnesena protiv tvrtke "Đuro Đaković" iz Slavonskog Broda koja je početkom 90-ih godina trinaest tenkova isporučila Kuvajtu.

Rahimić pojašnjava kako je rječ o tenkovima u čijoj su proizvodnji uz "Đuru Đakovića" sudjelovali i sarajevski "Zrak" te "Famos", kao i tvornica BNT iz Novog Travnika a oni su, navodno, povučeni s vukovarskog ratišta te potom preko Rijeke i Bara poslani u Kuvajt po čijoj su narudžbi i izrađeni. Potvrdio je da su ti tenkovi kada su prodani stajali 12,5 milijuna dolara te kako se očekuje presuda u korist tužitelja.

U dosadašnjim procesima pred hrvatskim sudovima presude su bile u korist Agencije za privatizaciju FBiH, ustvrdio je Rahimić uz pojašnjenje da je trenutačno u tijeku rješavanje posljednje žalbe po presudi Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, o čemu pravorijek treba donijeti Ustavni sud Hrvatske.

Avaz tvrdi da je neslužbena informacija već donešena te kako je hrvatski Ustavni sud navodno već odlučio u korist zahtjeva iz BiH.

ANALITIČARI
Kamikaza stil: Izrael nema kapaciteta za više od jednog napada na Iran >>

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

đuro đaković, m-84, tenk, hrvatska-bih, Senad Rahimić, kuvajt