Svijet

ZAHVALAN: Julian Assange: Odluka Quita je 'velika pobjeda'

'Od progona me nisu štitili ni Velika Britanija ni moja domovina, Australija, već jedna latinoamerička zemlja, odvažna i neovisna.'

Piše: PolitikaPlus

Julian Assange, osnivač mrežne stranice WikiLeaksa koji se 19. lipnja sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, pohvalio je u četvrtak odluku Quita da mu dade politički azil nazvavši je "velikom pobjedom".

"To je velika pobjeda za mene i moje okružje", rekao je osoblju veleposlanstva. No "to će sada vjerojatno donijeti više briga", istaknuo je, dok Velika Britanija i dalje ostaje pri odluci da ga izruči, usprkos odluci Ekvadora.

Julian Assange je usto rekao da je "zahvalan ekvadorskom narodu, predsjedniku Rafaelu Correi i njegovoj vladi". "Od progona me nisu štitili ni Velika Britanija ni moja domovina, Australija, već jedna latinoamerička zemlja, odvažna i neovisna", rekao je.

Ocijenio je ipak da "usprkos ovoj povijesnoj pobjedi, borba tek počinje" budući da se mora "zaustaviti istraga Sjedinjenih Država o WikiLeaksu".

Australac već mjesecima opetuje da je žrtva urote SAD-a, zbog toga što je WikiLeaks 2010. objavio tisuće povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata.

Assange se uvijek protivio izručenju Švedskoj, gdje ga pravosuđe traži zbog navodnog silovanja i napastovanja dviju Šveđanki, jer se boji da će ga Švedska odmah izručiti SAD-u, gdje mu prijeti sudski postupak zbog špijuniranja.

Glasnogovornica WikiLeaksa izrazila je u četvrtak nadu da će britanske vlasti ipak biti "dovoljno razumne" i da neće bez dopuštenja ući u ekvadorsko veleposlanstvo kamo se sklonio Assange.

"Nadam se da će se stvar riješiti na uljuđen način", rekla je Kristinn Hrafnsson za agenciju France Presse.

Vijest o odluci ekvadorskih vlasti s uzvicima odobravanja dočekali su Assangeovi pristaše okupljeni ispred zgrade veleposlanstva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ekvador, julian assange, wikileaks