Zagreb

ODBIJENICA: VIDEO Mihael Zmajlović: Ne namjeravam ići na zagrebački Jakuševac

Građane je pozvao na razum, a gradske vlasti da konačno pristupe rješavanju pitanja gospodarenja otpadom.

Piše: PolitikaPlus

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas kako ne namjerava ići na zagrebački Jakuševac, gdje stanovnici toga naselja od jučer blokiraju prilaz odlagalištu otpada, ustrajući na rješenju problema odlaganja otpada.

'Odgovorni u gradu Zagrebu, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, konačno moraju preuzeti odgovornost za gospodarenje otpadom umjesto da tu odgovornost prebacuju na druge.'


Građane je pozvao na razum, a gradske vlasti da konačno sustavno pristupe rješavanju pitanja gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu.

"Odgovorni u gradu Zagrebu, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, konačno moraju preuzeti odgovornost za gospodarenje otpadom umjesto da tu odgovornost prebacuju na druge", rekao je ministar Zmajlović novinarima, koji su ga pred početak današnje sjednice Vlade upitali hoće li se angažirati na smirivanju stanja na Jakuševcu.

Naglasio je kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uvijek bilo spremno na suradnju, da potrebni zakoni postoje te da Zagreb mora pristupiti izgradnji postrojenja za preradu otpada.

Ustvrdio je da se gospodarenje otpadom u posljednjih deset godina u Zagrebu nije maknulo s mrtve točke.

Pozivajući građane da razumno reagiraju, ministar je poručio kako se taj problem ne može riješiti preko noći, niti blokadama.

Potvrdio je da Vlada razmišlja o uvođenju ekološke rente kroz novi Zakon o otpadu, ali da je to samo jedno o mogućih rješenja, te da će se analizirati mogući učinci.

Na neke kritike da je kao ministar "značajno tiši" od svoje prethodnice Mirele Holy, odgovorio je kako "svatko ima svoj stil".

Zmajlović je naglasio i da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ljetne mjesece iskoristilo za ekipiranje i izradu novog Zakona. "Za kontakte s javnošću ima vremena", dodao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MILAN BANDIĆ, JAKUŠEVAC, Mihael Zmajlović