Zagreb

KRAJ AGONIJE: Kraj krize: Prosvjednici deblokirali ulaz na smetlište u Jakuševcu

Ljutiti stanovnici Jakuševca: Blokirat ćemo ponovno ukoliko se problem uskoro ne riješi.

FOTO: Odblokirali su ulaz na smetlište nakon što je Bandić predao dokumente sa njihovim zahtjevima u Gradsku skupštinu i obećao da će riješiti njihov problem.
Piše: Ivan Klarić

Stanovnici Jakuševca deblokirali su danas ulaz u odlagalište otpada nakon što ih je ponovno posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te najavio da će svi zahtjevi prosvjednika biti razmotreni na izvanrednoj sjednici Gradske skupštine u petak, 31. kolovoza.

Odlagalište je deblokirano nešto prije 14 sati, a Bandić je izrazio nadu da će Gradska skupština prihvatiti prijedlog Gradske uprave kao i zahtjeve građana Jakuševca među kojima su produžetak isplate eko-rente, legalizacija objekata i mogućnost držanja domaćih životinja.

Jakuševčani su najavili da će, ako se ne prihvate ti njihovi zahtjevi, ponovno blokirati ulaz u odlagalište.

Na Jakuševcu je u tijeku ulazak kamiona Čistoće koji dovoze i istovaruju otpad.

 

PAVLE KALINIĆ: Za rješavanje problema odlagališta otpada "Prudinec" u Jakuševcu potrebna je suradnja Ministarstva zaštite okoliša, Gradske skupštine Grada Zagreba, gradonačelnika, ali i građana u cilju pronalaženja najboljeg rješenja.

Odblokirali su ulaz na smetlište nakon što je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić predao dokumente sa njihovim zahtjevima u Gradsku skupštinu i obećao da će riješiti njihov problem.

 

Ljutiti stanovnici Jakuševca rekli su kako će odlagalište blokirati ponovno ukoliko se njihov problem uskoro ne riješi.

 

Nešto ranije, zatražili smo očitovanje Gradskog ureda za upravljanje u kriznim situacijama. Komentar smo zatražili prije rješavanje problema, a nakon upozorenja Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping da postoji opasnost od eksplozije. Evo što nam je odgovorio pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

 

- Upoznati smo s priopćenjem Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping i respektiramo mišljenje struke. Svjedoci smo da se nesreće nažalost događaju gotovo svakodnevno, a osobito kod povećanog rizika. Operativne snage zaštite i spašavanja Grada Zagreba, a tu u prvom redu mislimo na Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Zagreba adekvatno su opremljene i osposobljene za intervencije za sve oblike nesreća. Za rješavanje problema odlagališta otpada "Prudinec" u Jakuševcu potrebna je suradnja Ministarstva zaštite okoliša, Gradske skupštine Grada Zagreba, gradonačelnika, ali i građana u cilju pronalaženja najboljeg rješenja. Dopisom ravnatelju DUZS-a zatražili smo poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti, pa tako i inspekcijskog nadzora, kazao nam je Kalinić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, zagreb, jakuševac