Svijet

POTPORA: Organizacija američkih država podržala Ekvador u 'slučaju Assange'

Pozivajući obje zemlje da "nastave dijalog", OAS je zatražio "odbacivanje svakog pokušaja koji bi mogao dovesti u opasnost nepovredivost diplomatskih misija", te je "u tom kontekstu izrazio solidarnost i podršku" Ekvadoru.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Pozivajući obje zemlje da "nastave dijalog", OAS je zatražio "odbacivanje svakog pokušaja koji bi mogao dovesti u opasnost nepovredivost diplomatskih misija", te je "u tom kontekstu izrazio solidarnost i podršku" Ekvadoru.

Organizacija američkih država (OAS) izrazila je u petak u Washingtonu "solidarnost i podršku" Ekvadoru, koji je u sporu s Velikom Britanijom oko davanja političkog azila osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu, koji se sklonio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu.

Pozivajući obje zemlje da "nastave dijalog", OAS je zatražio "odbacivanje svakog pokušaja koji bi mogao dovesti u opasnost nepovredivost diplomatskih misija", te je "u tom kontekstu izrazio solidarnost i podršku" Ekvadoru, piše u rezoluciji usvojenoj konsenzusom usprkos suzdržanosti Kanade i SAD-a, koje su navedene u fusnoti teksta.

Sastanak ministara vanjskih poslova OAS-a održan je u Washingtonu na zahtjev Ekvadora, koji je 16. kolovoza odobrio politički azil Assangeu koji nastoji izbjeći izručenje Švedskoj gdje je optužen za silovanje i seksualno napastovanje. Assange zapravo strahuje da će ga Švedska predati SAD-u kako bi kazneno odgovarao za špijunažu nakon što je na njegovoj stranici objavljeno 250.000 američkih diplomatskih bilješki.

Ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino zatražio je na sastanku, održanom na inicijativu Quita koji je tražio podršku OAS-a, "javnu ispriku" V. Britanije, osuđujući britanske "prijetnje" o ulasku u ekvadorsko veleposlanstvo kako bi se Assange uhitio.

Britanija je putem svojeg stalnog promatrača pri OAS-u Philipa Bartona pozvala "ekvadorsku vladu da se što prije posveti konstruktivnom dijalogu koji London poštuje od početka cijele afere", ustvrdivši da njegova zemlja "ni u jednom trenutku nije prijetila ekvadorskom veleposlanstvu".

OAS čini 35 zemalja Sjeverne i Južne Amerike i Kariba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Wikileaks, JULIAN ASSANGE, SAD, EKVADOR, Organizacija američkih država