Zagreb

KRITIKE SDP-a: Jurica Meić: Bandić je prouzročio probleme i sad se pojavljuje kao spasitelj

'Bandić je odgovoran što nije definirana alternativna lokacija odlagališta otpada.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
'Bandić je odgovoran što nije donesen plan prostornog uređenja i definirana alternativna lokacija odlagališta otpada.' 

Članovi Odbora Skupštine grada Zagreba za komunalno gospodarstvo podržali su danas jednoglasno zaključak kojim se prima na znanje prijedlog gradonačelnika Milana Bandića za donošenje uredbe o utvrđivanju prava na područjima odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj, a predsjednik odbora ustvrdio je da je cijeli slučaj izrežiran u svrhu predizborne Bandićeve kampanje za predstojeće lokalne izbore.

Većinom glasova podržan je prijedlog da se sutrašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine utvrdi pravična naknada za građane koji žive pokraj odlagališta otpada Jakuševac-Prudinec.

Predsjednik Odbora Jurica Meić (SDP) ocijenio je da zapravo nikakav prijedlog od gradonačelnika nisu ni dobili i da je cijeli slučaj izrežiran u svrhu predizborne kampanje gradonačelnika Milana Bandića za predstojeće lokalne izbore. Po Meićevim riječima Bandić je odgovoran što nije donesen plan prostornog uređenja i definirana alternativna lokacija odlagališta otpada i kompostane. Bandić je prouzročio probleme i sad se pojavljuje kao spasitelj i Mesija, rekao je Meić.

Nitko ne može zbog svojih posebnih interesa držati 800 tisuća građana Zagreba kao taoce, istaknuo je Meić.

Podsjetio je da je policija rastjerala prosvjednike u Varšavskoj koji su prosvjedovali protiv izgradnje prolaza Cvjetni projekta Bandićevog prijatelja Tome Horvatinčića ali ne i one koji su blokirali ulaz u odlagalište otpada Jakuševac.

Darinko Kosor (HSLS) smatra da bi Skupština trebala izglasovati zaključak kojim će se resornim ministarstvima predložiti da nađu zakonsko rješenje kojima bi se građanima Jakuševca omogućila isplata ekološke rente. Poručio je da gradonačelnik Bandić treba rješavati pitanja iz svoje domene, a ne ih prebacivati na Skupštinu.

Pročelnik Gradskog ureda za zaštitu okoliša, energetiku i održivi razvoj Marijan Maras podsjetio je na obvezu Republike Hrvatske s obzirom na pristupanje Europskoj uniji da do 2018. treba zatvoriti sva odlagališta otpada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JURICA MEIĆ, JAKUŠEVEC, MILAN BANDIĆ