Zagreb

PREKRŠAJNI SUD: Ministarstvo podnijelo optužni prijedlog protiv Grada i Bandića

Nije osiguran odvoz komunalnog otpada na odlagalište Jakuševec, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Nije osiguran odvoz komunalnog otpada na odlagalište Jakuševec, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode danas je protiv Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića podnijelo optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Zagrebu zbog toga što nije osiguran odvoz komunalnog otpada na odlagalište Jakuševec, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Optužni prijedlog je pokrenut jer Grad Zagreb u razdoblju od 22. do 24. kolovoza 2012. godine nije osigurao uvjete i provedbu propisanih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom, što je suprotno odredbama članka 15. Zakona o otpadu.

Time je došlo do povećanog rizika od onečišćenja vode, tla i zraka, pojave neugodnih mirisa, odnosno na taj način došlo je do mogućnosti štetnog utjecaja na okoliš.

Optužni prijedlog pokrenut je i protiv gradonačelnika Grada Zagreba s obzirom da je on u svojstvu odgovorne osobe odgovoran za zakonitost rada svih gradskih tijela, a nije na svom području osigurao uvjete i provedbu propisanih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom.

Prema Zakonu o otpadu, za neodgovorno gospodarenje komunalnim otpadom propisana je novčana kazna u iznosu od 100.000 do 500.000 kuna za grad, a od 15.000 do 25.000 kuna za gradonačelnika kao odgovornu osobu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JAKUŠEVEC, MILAN BANDIĆ, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode