Zagreb

SUKOBI: AFERA JAKUŠEVEC Sjednica Zagrebačke skupštine pretvorila se u prepucavanje SDP-a i Bandića!

Jakuševčani napustili prostorije Zagrebačke skupštine.

Piše: Vanja Vučković
Dan Špicer, zastupnik SDP-a oštro se obrušio  na stanovnike Jakuševca. -Dragi prosvjednici, na žalost na krivoj ste adresi! Prava adresa je Trg Stjepana Radića, ured gradonačelnika. Odjel za propala obećanja i dovršene poslove. Ako ćete biti spremni na konstruktivan dijalog tu ćete biti dobrodošli - opomenuo je Špicer Jakuševčane, apelirajući na već iskazane stavove SDP-a da sumnjaju kako su se građani zajedno s gradonačelnikom sve iscenirali.

Izvanredna sjednica o problemima stanovnika Jakuševca bila je idealna podloga za još jedan sukob zastupnika Gradske Skupštine. Mnogi su tako iskoristili priliku za političke govore ali i opomene gradonačelniku.

Tako je HDZ rekao da prijedlog podržava premda su svjesni da je to samo načelno, jer smatraju da se ovi problemi neće riješiti ovom sjednicom, podsjetivši kako se poslijednih 12 godina SDP-ove vladavine nije ništa poduzimalo.

- Čini mi se da će se sve svesti na pokazivanje mišića prije izbora. Sanacija Jakuševca mora biti riješena do prosinca 2013. godine, a to je nemoguće jer propisi nalažu da stara odlagališta moraju biti udaljena od naseljenih mjesta minimalno 250 metara, a nova odlagališta minimalno 750 metara, što u Zagrebu nije slučaj. - rekla je predsjednica kluba HDZ-a Danira Bilić.

HNS je raspravu ocijenio tužnom - Nema nitko u ovoj dvorani tko ne želi riješiti problem, a problem se ne riješava. To više nije pitanje samo žitelja Jakuševca - nezadovoljstvo je iskazao i predsjednik kluba zastupnika HNS-a Dragan Kovačević. - Ja ovdje slušam o izradi raznih planova a moram priznati da puno toga uopće ne razumijem. Ne razumijete ni vi, ali mi se svi volimo praviti pametni - zaključio je Kovačević.

Dan Špicer, zastupnik SDP-a oštro se obrušio  na stanovnike Jakuševca.

- Dragi prosvjednici, na žalost na krivoj ste adresi! Prava adresa je Trg Stjepana Radića, ured gradonačelnika. Odjel za propala obećanja i dovršene poslove. Ako ćete biti spremni na konstruktivan dijalog tu ćete biti dobrodošli - opomenuo je Špicer Jakuševčane, apelirajući na već iskazane stavove SDP-a da sumnjaju kako su se građani zajedno s gradonačelnikom sve iscenirali.

 

I ovoga puta nezaobilazan je bio sukob Milana Bandića i SDP-ovca Jurice Meića. Meić mu je spočitnuo kako je medijski izmanipulirao javnost koja misli da će se na današnjoj sjednici odlučivati o odlagalištu, što na kraju nije u njihovoj nadležnosti

Upozorio ih je kako gradonačelnika za njih nije briga, jer bi u dvanaest godina već nešto poduzeo, na što su Jakuševčani demonstrativno napustili prostorije Gradske skupštine.

I ovoga puta nezaobilazan je bio sukob Milana Bandića i SDP-ovca Jurice Meića. Meić mu je spočitnuo kako je medijski izmanipulirao javnost koja misli da će se na današnjoj sjednici odlučivati o odlagalištu, što na kraju nije u njihovoj nadležnosti.

- Svaki put nakon sto iscenira veliku svađu, Bandić dolazi i rješava probleme kao veliki spasitelj - dodao je Meić.

Bandić mu je odgovorio u svom stilu. - Pa Vi ste opsjednuti samnom. Ja ne znam kako vi spavate? Ja ću se početi moliti Bogu da me oslobodi Jurice Meića, našalio se Bandić.

Jedini optimističan bio je predsjednik GSGZ Davor Bernardić koji je obećanje za sanaciju ocijenio kao vrlo realno riješenje - sanacija Jakuševca zajedno sa energetskim rješenjem naša je obveza i realno obećanje, zbog toga i tražimo izmjenu prostornog plana - najavio je Bernardić, na što ga je Bandić opomenuo.

- Ja neću s ove pozornice grmiti kao Bernardić da vam išta garantiram ni obećavam, naučio sam da život piše zakone, rekao je Bandić. - Neki ljudi ovdje prijete, i govore da nitko neće ucijenjivati građane. Nitko ovdje ne ucijenjuje! Nisam ja stao na strani 2000 građana a vi na starni 800 000 Zagrepačana, kao što me vi prikazujete! Pa toliko sam politički pismen!  Učio sam vas politički hodati po ovom gradu, a vi mene sada učite političkoj abecedi - rekao je Bandić, osvrnuvši se i na sukob s ministrom Mihaelom Zmajlovićem.

- Ja sam ponosan na tužbe! Imamo najuređenije sanitarno odlagalište u Hrvatskoj, neka me tuže, sa zadovoljstvom ću se na sudu pojaviti nek mi ministar bude svjedok - izjavio je Bandić, prozvavši ministra Zmajlovića da prvo očisti ispred svoje kuće - neka objasni kako je kod njega u Jastrebarskom, koliko je proširio odlagalište! A poštenje nalaže da kao bivšem mlađem kolegi koji me primao za ruku kada je htio postati gradonačelnikom, da kaže gradonačelniče treba li pomoći, a ne nakon tri dana se pojavi i prijeti mi tužbom? Vidi bogati, ja bi se trebao uplašiti - rekao je Bandić, još jednom zamolivši da se svi sjedine i da riješe problem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

skupština, milan bandić, zagreb, sdp