Svijet

OBEĆANJE: Turska je spremna zaštititi i smjestiti sve izbjeglice iz Sirije

'Očekujemo da se Ujedinjeni narodi angažiraju po pitanju zaštite izbjeglica unutar Sirije i ako je moguće da im tamo osiguraju smještaj u kampovima.'

Piše: PolitikaPlus

Turska je razgovarala s Ujedinjenim narodima o mogućnosti da se sirijske izbjeglice smjesti u Siriji i stavi pod zaštitu Svjetske organizacije, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Ahmed Davutoglu.

"Očekujemo da se Ujedinjeni narodi angažiraju po pitanju zaštite izbjeglica unutar Sirije i ako je moguće da im tamo osiguraju smještaj u kampovima", rekao je turski šef diplomacije na konferenciji za novinare u Ankari. On je kazao da je o tom pitanju razgovarao s visokim povjerenikom UN-a za izbjeglice Antoniom Guterresom i koordinatoricom UN-a za humanitarna pitanja Valerie Amos.

Turska je i ranije predlagala uvođenje "sigurne zone" u kojoj bi unutar Sirije bile smještene izbjeglice pod međunarodnom zaštitom. U Tursku dnevno ulazi oko 5.000 izbjeglica iz susjedne zemlje u kojoj 17 mjeseci traje pobuna protiv vlasti predsjednika Bašara al Asada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbjeglice, turska, UN