A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivo-sanader-405.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

SVE SANADEROVE AFERE Tereti ga se da je državu oštetio za više od 200 milijuna kuna! | Politika+
Hrvatska

KORUPCIJA: SVE SANADEROVE AFERE Tereti ga se da je državu oštetio za više od 200 milijuna kuna!

Šteta koja je nastala nakon afera u HEP-u, Ini i Diokiju broji se u stotinama milijuna eura.

Piše: Vanja Deželić

Bivši premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader suočio se i s petom optužnicom, koju je protiv njega podigao USKOK. Ovaj put riječ je o 'aferi Planinska', u kojoj je država oštećena za najmanje 26,4 milijuna kuna. Kada se to pridoda ostalim optužnicama, dolazimo do brojke od najmanje 207,2 milijuna kuna, za koliko je oštećen državni proračun.

AFERA PLANINSKA Podignuta i peta optužnica protiv Ive Sanadera!

 

 

 

U svim se tim aferama kao prvo ime spominje upravo ono Ive Sanadera, koji je navodno koristio svoju političku poziciju i pogodovao poslovima od kojih je izvlačio direktnu korist - na štetu države. Šteta je zapravo i neizmjerno veća jer su sve tvrtke koje su se našle u središtu skandala zabilježile značajne gubitke u nadolazećim godinama, ili jednostavno propale, a njihovi radnici još uvijek čekaju kada će dobiti što su svojim radom zaslužili.

AFERA HYPO - milijun maraka (preračunava se u milijun eura, odnosno oko 7,5 milijuna kuna ovisno o tečaju u datom trenutku)

Sve je počelo još 1995. godine, kada je Ivo Sanader bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Tada je, prema optužnici, zloupotrijebio položaj

Sve je počelo još 1995. godine, kada je Ivo Sanader bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Tada je, prema optužnici, zloupotrijebio položaj i pregovarajući s Hypo bankom oko kredita visokog 140 milijuna austrijskih šilinga kojim je Vlada namjeravala opremiti veleposlanstva, dogovorio sebi proviziju od sedam milijuna šilinga odnosno oko milijun njemačkih maraka. U pregovore s Hypo bankom navodno je bio uključen samo zbog dobrog poznavanja njemačkog jezika.

AFERA INA - MOL - 75,5 milijuna kuna

Tereti ga se i da je 2008. godine od tadašnjeg prvog čovjeka mađarske naftne kompanije primio deset milijuna eura mita

Tereti ga se i da je 2008. godine od tadašnjeg prvog čovjeka mađarske naftne kompanije Zsolta Hernadija primio deset milijuna eura mita kako bi Mađarima omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini, iako nisu većinski vlasnici. Ako Sanader bude na suđenju proglašen krivim, morat će državi nadoknaditi i deset milijuna eura koliko je navodno dobio od Mađara. No šteta koja je počinjena prepuštanjem kontrole Mađarima broji se u stotinama milijuna eura.

AFERA FIMI MEDIA - oko 80 milijuna kuna

Optužene se tereti da su iz državnih tvrtki i institucija od 2003. do 2009. 'izvukli' više od osamdeset milijuna kuna

Kada je krajem 2003. godine zasjeo na premijersku poziciju nije gubio ni sekunde, prema optužnici je već tada krenuo u sumnjive poslove s tvrtkom Fimi media. Optužene se tereti da su iz državnih tvrtki i institucija od 2003. do 2009. 'izvukli' više od osamdeset milijuna kuna, od čega je 31,6 milijuna kuna završilo u HDZ-ovom 'crnom fondu'. Zbog toga se po prvi put u hrvatskoj povijesti na optuženičkoj klupi našla i jedna stranka. Vjeruje se da će oni nagodbom izbjeći suđenje, a cifre o kojima se priča da će platiti kreću se između osam i 30 milijuna kuna.

AFERA HEP - DIOKI - 18,8 milijuna kuna

Bivšeg premijera i Ježića se tereti da su poticali Mravka da Diokiju i DINI daje struju po nižoj cijeni

Zajedno s direktorom Diokija Robertom Ježićem i bivšim direktorom HEP-a Ivanom Mravkom optužen je u aferi HEP - Dioki, nakon koje su se u HEP-u nagomilali dugovi, a radnici Diokija muku muče sa zaostalim plaćama. Bivšeg premijera i Ježića se tereti da su poticali Mravka da Diokiju i DINI, tvrtki iz sastava Diokija, od prosinca 2008. do lipnja 2009. daje struju po nižoj cijeni. Time su dvije tvrtke pribavile ilegalnu korist od 3,8 milijuna kuna. Mravka se tereti i da je na Sanaderov poticaj u ime HEP-a Diokiju dao kredit od 15 milijuna kuna. Mravak je priznao krivnju za obje točke optužnice, a Sanader i Ježić sve negiraju.

AFERA PLANINSKA - 26,4 milijuna kuna

Sanadera se tereti da je pogodovao poslu u kojem je državni proračun oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna

Posljednja u nizu jest optužnica koja se odnosi na slučaj Planinska. Uz Sanadera optuženi bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, mesar i bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić i njegova tvrtka Mesnice Fiolić te glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević. USKOK tvrdi da je Fiolić prodao zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu 2009. godine Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno većoj cijeni od tržišne, a u tome su mu pomogli tadašnji premijer Sanader, ministar Čobanković te Mlinarević, čija je tvrtka vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos pa je ukupna vrijednost i cijena koju je platilo ministarstvo povećana za više nego dvostruko, na 79,9 milijuna. Državni proračun je time oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna. Fiolić je priznao krivnju i spreman je platiti sve što je protupravno stekao, dok ostali negiraju krivnju.

- Problem ovih procesa su svjedoci pokajnici jer rijetko govore istinu. Takav bi se status svjedoka morao izbaciti iz zakona jer na taj način nikako ne možemo otkriti pravu istinu svega što se u ovim slučajevima događalo - komentirao je nedavno za naš portal suđenja Sanaderu profesor Slaven Letica.


Slaven Letica: Ljudi su se zasitili i suđenja generalu Gotovini, kako ne bi suđenja Sanaderu

 

Sanader je nakon ostavke s Berlusconijem dogovarao prodaju Milana Židovima


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mol, hypo, hep, ina, ivo sanader, planinska, afere, dioki