Hrvatska

JOSIPOVIĆ-NIKOLIĆ: Analitičari: Beograd treba pomoć Zagreba, na Nikoliću je da učini prvi korak kako bi došlo do sastanka!

'Josipović treba čekati.'

Piše: Ivan Klarić

Iako je najavljivao kako do susreta s Nikolićem neće uskoro doći, hrvatski predsjednik Ivo Josipović sada izjavljuje kako je proces unaprijeđenja odnosa Zagreba i Beograda nezaustavljiv. S druge strane, izvor blizak Nikoliću za beogradsku Politiku ustvrdio je da predsjednik Srbije čeka da Josipović učini prvi potez kako bi se i službeno sastao s hrvatskim kolegom.

 

>> Beogradska Politika: Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić očekuje poziv Ive Josipovića

 

PUHOVSKI: Josipović treba čekati i Beogradu dati do znanja da inicijativa za susret treba doći s njihove strane. Činjenica je da u ovom trenutku Beograd puno više treba Zagreb nego obrnuto.

- Potrebno je da inicijativa dođe iz Zagreba. Malo je nezgodno predsjedniku koji je izabran na izborima koje je verificirao OEBS poručiti kako mora dokazati svoj demokratski kapacitet i očekivati da on bude oduševljen time - kaže izvor Politike dodajući kako u uredu predsjednika Nikolića još nisu zaboravili "da Nikolić nije pozvan na Croatia sumit u Dubrovniku, nego je poziv upućen bivšem predsjedniku Borisu Tadiću s kojim se hrvatski predsjednik Josipović tom prilikom i susreo".


No, prema mišljenju analitičara s kojima smo pričali, teško je očekivati da će hrvatski predsjednik biti taj koji će prvi povući neki konkretan potez koji bi doveo i do prvog služebenog susreta Josipovića i Nikolića.

- Josipović treba čekati i Beogradu dati do znanja da inicijativa za susret treba doći s njihove strane. Činjenica je da u ovom trenutku Beograd puno više treba Zagreb nego obrnuto, kaže nam Žarko Puhovski dodajući da će do susreta zasigurno vrlo skoro doći i to na marginama nekog od vanjskopolitičkih susreta.

GJENERO: Činjenica je da je u međunarodnim okvirima superiornija i ima bolji ugled odnosno utjecaj tako da hrvatska strana pa i predsjednik Josipović mogu biti mirni i čekati srpsku stranu da učini prvi korak.

 

S druge strane, Davor Gjenero smatra da bi do susreta trebalo doći što prije s obzirom na niz otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije.

- Osim nedostatka komunikacije na relaciji Nikolić-Josipović, svjedoci smo i zahladnjenja odnosa između Vlada Hrvatske i Srbije. Tu mislim na službene susrete. Jer, uvjerenja sam da će do kratkog susreta Josipovića i Nikolića doći na marginama nekog skupa, ističe Gjenero i nastavlja.

 

LETICA: Smatram da će u jednom trenutku Europska komisija jednostavno od Hrvatske zatražiti da povuče prvi potez i da pokuša normalizirati službene odnose sa Srbijom.


- Činjenica je da je u međunarodnim okvirima superiornija i ima bolji ugled odnosno utjecaj tako da hrvatska strana pa i predsjednik Josipović mogu biti mirni i čekati srpsku stranu da učini prvi korak, na kraju će Gjenero.

Sveučilišni profesor Slaven Letica kaže da je predsjednik Josipović neodlaskom na inauguraciju Tomislava Nikolića napravio logičan potez s obzirom na sve što je Nikolić u predizbornoj kampanji izgovorio o Hrvatskoj.

- To je bila dobra odluka. No, smatram da će u jednom trenutku Europska komisija jednostavno od Hrvatske zatražiti da povuče prvi potez i da pokuša normalizirati službene odnose sa Srbijom, kaže Letica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slaven letica, davor gjenero, žarko puhovski, tomislav nikolić, ivo josipović