A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/angela-merkel-rajoy-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rajoy i Merkel: Učinit ćemo sve da riješimo krizu eura | Politika+
Mojbiz

OBEĆANJE: Rajoy i Merkel: Učinit ćemo sve da riješimo krizu eura

'Želimo ukoloniti svaku sumnju glede nastavka projekta eura.'

Piše: PolitikaPlus

Španjolski premijer Mariano Rajoy i njemačka kancelarka Angela Merkel su nakon razgovora u Madridu izjavili da će učiniti sve što je potrebno da bi razriješili krizu eura.

"Želimo ukoloniti svaku sumnju glede nastavka projekta eura", kazao je španjolski premijer, dok je Merkel ocijenila da bi trebalo "vratiti povjerenje u euro". Dvoje čelnika se, međutim, suzdržalo od preciznijih izjava o mogućnosti da se Španjolskoj, kao Grčkoj, ponudi paket pomoći.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi danas je najavio željno iščekivan novi program kupnje državnih obveznica, predstavivši ga kao mehanizam koji bi trebao ograničiti posljedice dužničke krize u eurozoni.

Na redovnoj tiskovnoj konferenciji za novinare Draghi je predstavio program "izravnih monetarnih transakcija" koje će se fokusirati na sekundarno tržište državnih obveznica. Cilj je programa sniziti troškove zaduživanja Italije i Španjolske koji su proteklih mjeseci rasli, izazivajući strah od širenja dužničke krize.

Rajoy i Merkel su, odgovarajući na pitanje novinara da komentiraju izjavu Draghija, bili suzdržani po tom pitanju. Merkel je ustvrdila: "ECB je neovisan i djeluje u okviru svog statusa".

Madrid je najizgledniji kandidat za moguću pomoć, nakon što je već u lipnju dobio obećanje o pomoći u vrijednosti 100 milijardi eura za svoje banke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eurozona, europska unija, euro