Svijet

POTEZ: Europska unija bi Siriji vrlo lako mogla uvesti nove sankcije

'Moramo ići dalje u udaru na sirijski financijski sektor i trgovinske aktivnosti.'

Piše: PolitikaPlus

Europska unija bi mogla uvesti nove sankcije vladi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada već idućeg mjeseca, rekli su u subotu diplomati EU-a.

Ashton je rekla da će EU također pojačati svoje napore u pomaganju izbjeglicama i drugih žrtava sukoba u Siriji i podržati Lakhdar Brahimija, novog posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynerds rekao je da su se njegove kolege na sastanku u ciparskom ljetivalištu Phapos složili da su potrebne nove sankcije i zadužili Catherine Ashton, visoku predstavnicu za vanjsku politiku, da pripremi prijedloge za razgovore idućeg mjeseca.

"Moramo ići dalje u udaru na sirijski financijski sektor i trgovinske aktivnosti", rekao je Reynerds agenciji Reuters nakon sastanka.

Ashton je rekla da će EU također pojačati svoje napore u pomaganju izbjeglicama i drugih žrtava sukoba u Siriji i podržati Lakhdar Brahimija, novog posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige.

"Sankcije se razmatraju", rekla je Ashton na konferenciji za tisak u Nikoziji. "Ne samo treba li uvesti nove sankcije nego i kako osigurati da je njihova provedba odgovrajuća i da se riješava svaka mogućnost njihovog izbjegavanja".

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije koji je počeo u petak na Cipru sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, sirija