A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-mravak-020.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivan Mravak: Mladenu Barišiću sam nosio gotovinu u Carinu i sjedište HDZ-a | Politika+
Hrvatska

AFERA FIMI MEDIJA: Ivan Mravak: Mladenu Barišiću sam nosio gotovinu u Carinu i sjedište HDZ-a

'Barišićev zahtjev doživio sam kao nalog jer je bio rizničar stranke i blizak prijatelj premijera.'

Piše: P/H

Bivši predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak posvjedočio je danas da je suradnju s marketinškom agencijom Fimi medija, preko koje je izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki, započeo na zamolbu Mladena Barišića, tadašnjeg rizničara vladajućeg HDZ-a te bliskog prijatelja stranačkog čelnika i premijera Ive Sanadera.

"Barišić mi je rekao da se od mene očekuje da postupim prema naputcima premijera te da bi se donacije trebale prikupiti tako da se uzme po tri posto od poslova koje HEP zaključi"

Mladenu Barišiću je gotovinu izvučenu iz HEP-a osobno odnosio u njegov ured u Carini ili sjedištu HDZ-a, zbog čega je Ivan Mravak već pravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora.

"Barišićev zahtjev doživio sam kao nalog jer je bio rizničar stranke i blizak prijatelj premijera pa sam smatrao da mu trebam udovoljiti", kazao je Mravak svjedočeći na suđenju Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci na zagrebačkom Županijskom sudu. Prisjetio se da je u razgovoru s kolegama doznao da odbijanje Barišićeve mobe "ne bi bilo dobro", jer bi zbog toga mogao biti smijenjen.

Suradnja s Fimi medijom HEP je od 2005. do 2007. koštala oko sedam milijuna kuna. U slučajevima kada su se poslovi morali dodjeljivati na javnom natječaju s vlasnicom Fimi medije Nevenkom Jurak u HEP-u su se dogovarala imena ostalih tvrtki koje su se trebale javiti na poziv, a čije su cijene bile desetak posto više. Kao predsjednik uprave Mravak se, kako je rekao, potom osobno zalagao da se računu Fimi medije plaćaju prioritetno.

Mravak je posvjedočio da ga je u jeku suradnje s Fimi medijom nazvao i tadašnji Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček, tražeći da HEP angažira i tvrtku Premisa koja se u medijima povezivala s Mačekom. No, Mravak mu je odgovorio da je već angažirao tvrtku Nevenke Jurak te da problem riješi s Barišićem i premijerom. Potvrdio je i da ga je u jesen 2007. Barišić pozvao u sjedište HDZ-a rekavši da bi stranka, zbog izbora, trebala prikupiti oko 15 milijuna kuna.

"Barišić mi je rekao da se od mene očekuje da postupim prema naputcima premijera te da bi se donacije trebale prikupiti tako da se uzme po tri posto od poslova koje HEP zaključi", ispričao je Mravak. Barišićeve je zahtjeve prenio svojim podređenima pa mu je u ljeto 2009. u gotovini predao ukupno 600 tisuća kuna. Prvih 300 tisuća odnio mu je u ured u Carini, gdje je Barišić bio ravnatelj, a kasnije još toliko u sjedište stranke. Za donacije, tvrdi, nije dobio nikakve potvrde, a na pitanje HDZ-ovog odvjetnika kako zna da je novac bio namijenjen financiranju stranke, Mravak je ponovio da mu je Barišić jasno kazao da su sredstva potrebna za financiranje izbora.

Smatrajući da nije dovoljno uvjerljivo opisao sastanak s Barišićem o donacijama stranci, HDZ-ova obrana prigovorila je uvjerljivosti Mravkova iskaza. Na pitanje tužiteljstva Mravak je kazao da se ne sjeća sastanka u vladi 2007. na kojemu je Sanader navodno savjetovao šefovima javnih tvrtki da surađuju s Fimi medijom.

U vladu sam često dolazio na sastanke i ja se takvog sastanka s tom temom ne sjećam, kazao je Mravak koji je za suradnju s tužiteljstvom u ovom slučaju u zamjenu za svjedočenje dobio tzv. parcijalnu oprosnicu od kaznenog progona.

Zbog predaje 600 tisuća kuna Barišiću Mravak je nakon nagodbe s USKOK-om krajem 2011. osuđen na godinu i pol zatvora. Istovremeno tužiteljstvo ga tereti za više korupcijskih nedjela na štetu HEP-a, među kojima je i optužnica da je to poduzeće oštetio za oko 650 milijuna kuna prodajom jeftine struje mostarskom Aluminiju. U tom je slučaju pod sumnjom i Sanader, no optužnica protiv njega još nije podignuta.

Osim za korupciju, Mravka se tereti i za fiktivno zapošljavanje povratnika iz Australije koji je primao plaću u HEP-u, ali je zapravo radio u središnjici HDZ-a.

Suđenje za Fimi mediju nastavlja se ponedjeljak 17. rujna svjedočenjem bivšeg šefa Hrvatske poštanske banke Josipa Protege koji je, poput Mravka, o izvlačenju državnog novca iz institucija i tvrtki progovorio kada su protiv njega pokrenute istrage za neka druga kaznena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hep, josip protega, fimi media, fimi medija, ivo sanader, mladen barišić, ivan mravak, uskok