A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hep-132.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Radimir Čačić: Groteskno je da smo najveći uvoznik struje na svijetu | Politika+
Energetika

HEP: Radimir Čačić: Groteskno je da smo najveći uvoznik struje na svijetu

'Ovo je jedna od rijetkih poslova sklopljenih na domaćem tržištu.'

Piše: Vanja Vučković

Konzorcij Domaćih proizvođača kabela d.o.o. potpisali su s Hrvatskom elektroprivredom ugovor vrijedan 287 milijuna kuna koji će uz stabilnost poslovanja omogućiti i nova zapošljavanja. Konzorcij čine tvrtke Elka i Eurocabel Group, Brodomerkur, Cotra i Wellmax, a na javnom natječaju raspisanom od strane HEP-a izabran je kao najbolji ponuđač u proizvodnji kabela.

 

Ovo je jedna od rijetkih poslova sklopljenih na domaćem tržištu. Hrvatska kabelska industrija je rijetka industrija koja je pretežni izvoznik koja izvozi više od 80 posto proizvodnje. No Vatroslav Sablić, predstavnik konzorcija Domaći kabeli d.o.o. naglasio je da su investicije u Hrvatskoj naročito bitne jer im daje stabilnost u poslovanju.

 

- Moguće je i otvaranje novih radnih mjesta, a vjerujem da se ovime neće pokrenuti samo kabelska industrija nego cijela elektro industirija Hrvatske - rekao je Sablić.

 - Ovime podižemo kvalitetu naših mrežnih djelatnosti, počinjemo procese usklađivanja mreža za prihvat energije iz obnovljivih izvora. Ovaj ugovor je model koji okrupnjavanjem domaćih proizvođača osiguravamo stabilnost poslovanja i njih i HEP-a kao i nova radna mjesta - rekao je predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević, poručivši da je ovakav model prijava na javni natječaj mode na koji bi se trebale ugledati i svi ostali dobavljači.

Ovakav model, koji jačao konkurentnost na domaćem i stranom tržištu pozdravio je i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić posebno zadovoljan činjenicom da se kreće prema iskorištavanju obnovljivih izvora energije.

- Ovo je istovremeno najzapuštenije područje energetike ali i područje s najvećom šansom. Politika se nije bavila energetskim sustavima, velikih investicija nije bilo zadnjih 40 godina, znanja, tehnologija i reference su se polako izgubila. Danas smo osmi najveći uvoznik električne energije na svijetu što je groteskno. Postoji ozbiljna opasnost da ako na vrijeme ne postavimo kvalitetne mreže desti će nam se šteta, energija vjetra otići će nam u vjetar, a to ćemo još i platiti. - rekao je Čačić dodavši da je prvo pravilo igre zdrav temelj i kaviltetne reference doma, da bi se izašlo na vanjsko tržište.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

elka, konzorcij, HEP