A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/libija-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Islamski svijet na nogama: Zapaljeno njemačko veleposlanstvo u Kartumu! | Politika+
Svijet

NEMIRI: Islamski svijet na nogama: Zapaljeno njemačko veleposlanstvo u Kartumu!

U Kartumu je oko 5 tisuća islamista napalo britansko i njemačko veleposlanstvo. Zgrada njemačkog veleposlanstva je zapaljena, skinuta je njemačka zastava i zamijenjena islamističkom, prema dopisniku francuske novinske agencije.

Piše: PolitikaPlus
U Kartumu je oko 5 tisuća islamista napalo britansko i njemačko veleposlanstvo. Zgrada njemačkog veleposlanstva je zapaljena, skinuta je njemačka zastava i zamijenjena islamističkom, prema dopisniku francuske novinske agencije.

Deseci tisuća muslimana protestirali su u petak diljem arapskog svijeta i Azije zbog filma proizvedenog u SAD-a koji vrijeđa islam, a tijekom demonstracija zabilježena su i nova nasilja, posebice u Sudanu gdje je zapaljena zgrada njemačkog veleposlanstva.

U Kartumu je oko 5 tisuća islamista napalo britansko i njemačko veleposlanstvo. Zgrada njemačkog veleposlanstva je zapaljena, skinuta je njemačka zastava i zamijenjena islamističkom, prema dopisniku francuske novinske agencije.

U Libanonu je oko 300 islamista zapalilo jedan američki restoran brze prehrane u Tripoliju, a u Sanai je policija pucala u zrak ne bi li tako rastjerala nekoliko stotina demonstranata koji su se približili američkom veleposlanstvu.

Policija je u Jemenu koristila i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante koji su spalili američku zastavu i tražili odlazak američkog veleposlanika.

U četvrtak je u sličnim nemirima u Jemenu poginule četiri osobe.

U Bangladešu je oko 10 tisuća demonstranata u Daki spalilio izraelske i američke zastave, dok je u Indoneziji protestiralo oko 350 radikalnih islamista.

U glavnom gradu Irana, tisuće osoba okupilo se uz uzvike "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi", a i u Kairu se i dalje nastavljaju neredi.

Slične slike vidljive su diljem muslimanskog svijeta. U Siriji se oko 200 demonstranta okupilo ispred zgrade veleposlanstva SAD-a u Damasku, koja je već mjesecima zatvorena.YYYY Oni su u tišini nosili transparentne protiv spornog filma.

Demonstracije su zabilježene i u Tunisu i Jordanu.

U Bengaziju je tijekom noći iz "sigurnosnih razloga" prekinut zračni promet, ali u petak su avioni ponovno poletjeli.

U većini muslimanskih zemalja pojačana je sigurnost američkih i zapadnih veleposlanstava, a američke su vlasti uputile upozorenje svojim građanima protiv odlaska u neke od tih zemalja.

 

Tuniska policija pucala na napadače na veleposlanstvo SAD-a

Najmanje je pet prosvjednika ranjeno kada je tuniska policija u petak otvorila pucala kako bi spriječila napad na kompleks zgrada američkog veleposlanstva u glavnome gradu Tunisu.

Još se ne zna je li policija pucala na prosvjednike pravim ili gumenim mecima.

Veliki požar izbio je unutar kompleksa veleposlanstva u koji je ušlo više stotina prosvjednika gnjevnih zbog zbog američkog filma u kojemu se vrijeđa islam i prorok Muhamed. Prosvjednici su zapalili stabla i polomili prozore na zgradama.

 

Jedan prosvjednik ubijen na protuameričkom skupu u Kartumu

Jedan prosvjednik je ubijen u petak u Kartumu kada je policija pokraj američkog veleposlanstva pokušala rastjerati sudionike prosvjeda protiv američkog filma koji vrijeđa islam, doznaje se od pripadnika sigurnosne službe.

Žrtvu je pregazilo policijsko vozilo koje se zaletjelo u skupinu prosvjednika što su kamenjem gađali redarstvene snage, izvijestio je novinar agencije France Presse s mjesta događaja.

Redarstvene snage su nešto ranije suzavcem pokušale rastjerati destak tisuća prosvjednika koji su pošli prema američkom veleposlanstvu, pošto su već bili napali njemačko i britansko, javio je novinar.

Sukob policije i prosvjednika izbio je kada su se potonji pokušali približiti zgradi veleposlanstva zasipajući policiju kamenjem.

Nešto ranije, oko 5.000 islamističkih prosvjednika zapalilo je njemačko veleposlanstvo pošto su iščupali njemačku zastavu i na njezino mjesto izvjesili islamističku.

Pošto su zatvorili prometnicu kako bi onemogućili dolazak vatrogasnih ekipa, ove su se na kraju ipak uspjele probiti do zgrade i počele gasiti požar.

Prosvjednici su napali i zgradu veleposlanstva Velike Britanije u susjedstvu nezadovoljni zbog filma objavljenog na internetu koji vrijeđa islam a potaknuo je val prosvjeda u mnogim zemljama.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je te prosvjede za AFP.

Film "Nedužnost muslimana" potaknuo je u utorak ulične prosvjede u Egiptu i Libiji, nakon čega su se proširili i u druge muslimanske zemlje.

Silovite reakcije koje je potaknuo film podsjećaju na bijes muslimana nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda 2006. u danskom časopisu.

Film redatelja koji se predstavlja kao američko-izraelski državljanin i koji je, po pisanju američkih medija, koptski kršćanin, film je osrednje kvalitete koji vrijeđa muslimane, prikazujući ih kao nemoralne i okrutne a takvim je prikazan i sam prorok Muhamed.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

islam, libija, njemačko veleposlanstvo