Zagreb

RAZGOVOR: Kinesko izaslanstvo u zagrebačkoj Skupštini o očuvanju baštine

Bernardić je goste upoznao s povijesti Gradske skupštine i Zagreba, a posebno je naglasio važnost gospodarske suradnje između Zagreba i glavnog grada provincije Guangdong, jedne od najbogatijih pokrajina u Kini.

Piše: PolitikaPlus

Kineski predstavnici Stalnog odbora Narodnog kongresa provincije Guangdong razgovarali su danas s predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine Davorom Bernardićem i drugim skupštinskim predstavnicima o zakonskim odredbama vezanim uz spomenike i povijesne zgrade i ulice, etno selja te druga kulturna dobra, kao i o modelima financiranja obnove spomenika i očuvanja kulturne baštine.

Bernardić je goste upoznao s povijesti Gradske skupštine i Zagreba, a posebno je naglasio važnost gospodarske suradnje između Zagreba i glavnog grada provincije Guangdong, jedne od najbogatijih pokrajina u Kini.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine podsjetio je i na vrlo dobre odnose između dviju zemalja, prijateljstvo Zagreba i Šangaja te na činjenicu kako je na 20. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine u Studentskom centru otvoren Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu.

Članovi kineskog izaslanstva, koje je vodio generalni direktor Odbora za očuvanje i zaštitu okoliša Narodnog kongresa provincije Guangdong, Lao Yingxun, iskazali su oduševljenje ljepotama hrvatske metropole te su predložili da Zagreb i Guangzhou, glavni grad provincije, postanu gradovi prijatelji te na taj način otvore mogućnost za snažniju suradnju na području gospodarstva, turizma, zaštite okoliša i kulturnih dobara.

S kineskim izaslanstvom razgovarali su i potpredsjednici zagrebačke Gradske skupštine Morana Paliković Gruden, Danira Bilić i Josip Kregar, a sastanku su nazočili i Margareta Mađerić, gradska zastupnica i predsjednica skupštinskog Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju, Zvonimir Maković, gradski zastupnik i predsjednik Odbora za kulturu, Mario Zubović, gradski zastupnik i predsjednik Odbora za zaštitu okoliša, Dejan Subotić, tajnik zagrebačke Gradske skupštine, i Silvije Novak, pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kinesko izaslanstvo, zagreb, skupština