Hrvatska

HRVATSKA-EU: Pusić: EU nije izgubila na privlačnosti, i dalje je najjače tržište na svijetu

'Europa nije iscrpila svoju privlačnost, nego se jednostavno približava svojim geografskim granicama. Njezina privlačnost prvenstveno se očituje u širenju političke stabilnosti i izgradnji institucija, a onda i u gospodarskom napretku.'

Piše: PolitikaPlus
'Europa nije iscrpila svoju privlačnost, nego se jednostavno približava svojim geografskim granicama. Njezina privlačnost prvenstveno se očituje u širenju političke stabilnosti i izgradnji institucija, a onda i u gospodarskom napretku.'

Europska unija nije izgubila na privlačnosti i unatoč problemima najjače je tržište na svijetu i prostor najviše kvalitete života na Zemlji, izjavila je u petak u Rigi hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Europa nije iscrpila svoju privlačnost, nego se jednostavno približava svojim geografskim granicama. Njezina privlačnost prvenstveno se očituje u širenju političke stabilnosti i izgradnji institucija, a onda i u gospodarskom napretku", rekla je Pusić na vanjskopolitičkoj konferenciji "Riga 2012".

Međunarodni skup u glavnom gradu Latvije, koji je okupio sudionike ih 30-tak zemalja, vodeći je politički forum na sjeveru Europe gdje istaknuti ljudi iz svijeta politike, gospodarstva i znanosti od 2006. raspravljaju o temama vanjske i sigurnosne politike.

Govoreći o tome kako je globalna kriza utjecala na EU, šefica hrvatske diplomacije rekla je da se Europa promijenila više politički, nego ekonomski i upozorila na promjenu "osjećaja za politički smjer, zašto smo dio EU-a i kamo želimo ići".

"Dominacija ekonomskih i financijskih tema nad političkim stvorila je neravnotežu između sukoba i suradnje, između ekonomskog i političkog aspekta integracije", kazala je Pusić i dodala da pritom ne misli nužno na federalizaciju Unije o kojoj se ovih dana govori, nego na dijeljenje političkih ciljeva i vrijednosti.

"Hoće li globalno gospodarsko restrukturiranje vratiti Zapad u igru" bila je tema panela na kojem je Pusić govorila zajedno s latvijskim kolegom Edgarsom Rinkievicsom i francuskim ministrom za Europu Bernardom Cazeneuveom. Sugovornici su raspravljali o ekonomskoj krizi koja je pogodila Zapad još 2008. i dovela je do restruktuiranja globalnog gospodarstva.

Konferenciju, koju su organizirali latvijska ministarstva vanjskih poslova i obrane uz potporu NATO-a i nekoliko međunarodnih zaklada, otvorili su premijer Latvije Valdis Dombrovskis, predsjednik Estonije Toomas Henrik Ilves i premijer Litve Andrius Kubilius.

Ovogodišnji skup usredotočen je na ključne teme koje zanimaju euroatlantsku zajednicu naroda poput krize u eurozoni, regionalne sigurnosti na sjeveru Europe i Baltičkom moru, transatlantske suradnje i perspektive nakon summita NATO-a u Chicagu kao i drugim sigurnosnim izazovima u istočnom susjedstvu NATO-a i EU.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vesna pusić, eu, hrvatska