Regija

POSJET: Erdogan: Žalosno je što BiH nije pozvana u Europsku uniju

'Zajednički smo zaključili da taj format sad treba povećati na četiri zemlje regije - Bosnu i Hercegovinu, Tursku, Srbiju i Hrvatsku.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda pozdravio je nakon subotnjeg susreta s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom napore te zemlje da uspostavi partnerske odnose u regionalnim razmjerima s BiH, Hrvatskom i Srbijom dok je Erdogan ocijenio žalosnim što BiH nije pozvana u članstvo Europske unije.

"Tijekom razgovora dotaknuli smo se iznimno uspješne bilateralne suradnje. Zajednički smo zaključili da taj format sad treba povećati na četiri zemlje regije - Bosnu i Hercegovinu, Tursku, Srbiju i Hrvatsku", rekao je Bevanda na konferenciji za novinare.

Erdogan je ponovio potporu Turske za integraciju Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO. "Činjenica da BiH nije pozvana u EU i pored toga što je europska zemlja zaista je žalosna", rekao je Erdogan, ali je kazao da će BiH ipak prije ući u EU od Turske.

"Zato što se mi punih 50 godina nalazimo pred vratima EU-a. Sigurno je da će BiH puno prije ući i pridružiti se Uniji", istaknuo je Erdogan.

Sugovornici su se zauzeli za jačanje gospodarske suradnje, izrazivši očekivanje da se sadašnja razina robne razmjene od skoro 300 milijuna dolara poveća i premaši milijardu dolara.

Erdogan je tijekom dana u pratnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića posjetio grob njegova oca i prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića. Turskom premijeru će večeras na svečanosti u Narodnom pozorištu povodom 550. godišnjice osnivanja Sarajeva biti dodijeljena nagrada "Isa-beg Ishaković" za međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BiH, turska, erdogan, EU