A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-zastave-132.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Milardović: Građani nisu birali EU kakvu nudi Barroso i ako u nju uđemo bit će to povijesna politička prevara! | Politika+
Hrvatska

ZA NOVI REFERENDUM: Milardović: Građani nisu birali EU kakvu nudi Barroso i ako u nju uđemo bit će to povijesna politička prevara!

'Građane treba ponovno pitati što misle.'

Piše: Vanja Deželić

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na početku svog drugog mandata rekao je da federalizacija ne dolazi u obzir kada je Europska unija u pitanju. No nakon Grčke, Španjolske, Portugala, Irske i krize eura, okrenuo je ploču i pustio 'probni balon' koji je izazvao mnoštvo reakcija, pretežno negativnih. U najvećim problemima svakako je Hrvatska, čiji građani nisu birali EU kakvu odjednom propagira Barroso, već su birali EU kakva jest "od pamtivjeka".

Građane treba ponovno pitati što misle i to na jednostavan način, pozvati ih na referendum i postaviti pitanje "Želite li da Republika Hrvatska postane federalna jedinica Europske unije'". To je dužnost onih koji vode našu zemlju

- To što je izjavio Barroso baca novo svjetlo na situaciju, građani se nisu izjasnili da žele ulazak u takvu Europsku uniju dok su izašli na referendum. Građane se tako nešto mora pitati jer bi u suprotnom to bilo političko nasilje i politika svršenog čina, a to tako ne smije biti - rekao nam je cijenjeni politolog Anđelko Milardović.

 

>> Jose Manuel Barroso o superdržavi: EU treba postati federacija nacionalnih država!

Osobno se izjasnio za Europsku uniju na referendumu, no unatoč tomu napisao je četiri eseja netom prije samog referenduma, u kojem su svi mogli u detalje proučiti što EU uopće znači, imali euroskepticizam smisla i tko govori istinu, odnosno tko ne govori cijelu istinu, kada informira o stavovima zašto ući ili ne ući u tu zajednicu.

- Građane treba ponovno pitati što misle i to na jednostavan način, pozvati ih na referendum i postaviti pitanje "Želite li da Republika Hrvatska postane federalna jedinica Europske unije'". To je dužnost onih koji vode našu zemlju - pojašnjava Milardović.

Tvrdi da bi bez tog referenduma ovo bila povijesna politička prevara i objašnjava zašto se dogodio takav zaokret u razmišljanju Josea Manuela Barrosa.

- Federalna EU je odgovor na krizu, odnosno jedan od pokušaja odgovora na krizu. Samo, problem je što je krizu izazvala financijska oligarhija, ista ona koja sad vrši pritisak na Barrosa. Da bi mogli kontrolirati novac treba im fiskalna unija, a to mogu postići samo kroz federaciju nacionalnih država. Ne razmišljaju oni pritom o ljudima već samo o novcu.

Ministrica Vesna Pusić izjavila je da nema brige i da ovo što je najavio Barroso ne može proći tako brzo. Nešto slično je rekao i naš sugovornik blizak Bruxellesu, da bez promjene ustava EU ne može doći do federalizacije, ali...

Federalna EU je odgovor na krizu. Problem je što je tu krizu izazvala financijska oligarhija, ista ona koja sad vrši pritisak na Barrosa. Da bi mogli kontrolirati novac treba im fiskalna unija

- Ovo je složenije od našeg političkog razmišljanja. Da bi se to provelo treba mijenjati Ustav, ali već smo u prošlosti imali primjere kada je to pokušano, a pritom i odbijeno. Tada su se stvorile grupacije zemalja koje podržavaju određene promjene, kao i grupacije koje ne podržavaju. U ovom slučaju bi financijska oligarhija imala značajan utjecaj na mnoge, posebno one u financijskim problemima.

Milardović se ne izjašnjava je li za EU kao federalnu državu, ali zalaže se za informiranje građana i referendum. Pojasnio je što se može dogoditi ako bi se Barrosov prijedlog pokušao realizirati.

- Aktivirat će one koji zagovaraju status quo, a te grupacije su odustale i od predloženog ustava EU. Izbio bi sukob suverenista i federalista, što nikako ne bi bila dobra stvar. Zato, ponavljam, Hrvate treba pitati jesu li za ovo jer bi u suprotnom referendum na koji su izašli bio obična prevara, a ulazak u EU koju nisu odabrali bilo bi političko nasilje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

referendum, europska unija