Svijet

NAPETOSTI: Nastavljaju se masovni protujapanski prosvjedi u Kini zbog graničnog spora

Prosvjede opisuju 'najgorima u posljednjih 40 godina'.

FOTO: Otoci su nali i nenaseljeni, no pretpostavlja se da su oko njih bogata nalazišta nafte i plina
Piše: P/H

Nekoliko tisuća Kineza u nedjelju je, drugi dan za redom, nastavilo masovne protujapanske prosvjede u nekoliko kineskih gradova, izazvanih teritorijalnim sporom dviju zemalja u Istočnom kineskom moru, javljaju agencije.

Japanski premijer Jošhiko Noda pozvao je u nedjelju kineske vlasti da zaustave nasilje prema japanskim državljanima i imovini.

Prosvjedi, koji se opisuju najgorima u posljednjih 40 godina, počeli su u subotu kada su tisuće Kineza okružile su japansko veleposlanstvo u Pekingu i bacali su kamenje, jaja i boce u njezinom pravcu. U nedjelju ih se tamo ponovo okupilo nekoliko stotina. Ispred veleposlanstva je kordon policije, a postavljene su i zaštitne barikade.

Prosvjeda je u subotu bilo i ispred japanskog konzulata u Šangaju, a agencija Xinhua javila je o masovnim protujapanskim okupljanjima u Xianu, Changshau, Nanjingu i Qingdaou. Japanski mediji javili su da je bilo i napada na japanske restorane i tvrtke diljem Kine. Paljeni su i japanski automobili.

U nedjelju se najviše prosvjednika okupilo u Shenzenu gdje je policija morala vodenim topovima i suzavcem smirivati situaciju. Prosvjeda ponovo ima u Šangaju, Xianu, Chengduu, Qingdaou i Suzhou.

Japanski premijer Jošhiko Noda pozvao je u nedjelju kineske vlasti da zaustave nasilje prema japanskim državljanima i imovini.

Teritorijalni spor dramatično je eskalirao u petak kada je Kina poslala šest izviđačkih brodova do skupine nenaseljenih otoka u Istočnom kineskom moru, što je podiglo napetosti između dviju zemalja na najvišu razinu od 2010. godine.

To je bio odgovor Kine, koja ima slične sporove s drugim susjedima, na odluku japanske vlade u utorak da kupi otoke, koje Tokyo naziva Senkaku, a Peking Diaoyu, od privatnog japanskog vlasnika unatoč kineskim upozorenjima da to ne čini. Peking takav potez smatra provokativnim kršenjem kineskog suvereniteta.

Xinhua je objavila u subotu da su dodatne policije snage raspoređene na zaštiti japanskih objekata, dok japanska agencija Kyodo piše da su ovo najgori prosvjedi otkako su dvije zemlje, opterećene teškom prošlosti izazvane japanskom agresijom 30-ih i 40-ih godina, normalizirale odnose 1972. godine.

Diplomati kažu da Tokio i Peking nastoje obuzdati eskalaciju napetosti, ali upravljanje situacijom otežano je predstojećom smjenom vlasti u Kini i izborima u Japanu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

granični spor, granica, senkaku, japan, kina