Hrvatska

STAV: 'Milanovićeva namjera dobra, HDZ protivljenjem sporazumu Tuđman-Izetbegović ide na ruku Dodiku'

'Državnički potez iz nužde.'

Piše: Ivan Klarić

Premijer Zoran Milanović najavio je danas da će predložiti da granični sporazum s BiH Sabor ratificira dvotrećinskom većinom, iako je uvjeren da je za ratifikaciju po Ustavu dovoljna kvalificirana ili većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru.

 

ŽARKO PUHOVSKI: Činjenica da pitanje granice s BiH želi riješiti ratifikacijom sporazuma Tuđman-Izetbegović Milanović pokazuje pravi državnički potez, ali iz nužde. Meni se čini da je Milanović sadržajno u pravu, ali da se jednostavno krivo izražava.


Dužnosnike iz HDZ-a, a posebno Davora Ivu Stiera, prozvao je da se sada protive sporazumu čiju su ratifikaciju predlagali u dva navrata, posljednji put u srpnju 2010.

"Dva puta ste započinjali postupak ratifikacije, zadnji puta na vrlo ozbiljnoj razini, razini ljudi koji su bili od najvećeg povjerenja Vlade, 2010. Od tih ljudi, koji su bili direktno uključeni u to, danas dvoje, bivša premijerka i još jedan koji je bio uključen u to, pristojno šute, a jedan koji je znao sve govori i dijeli lekcije", rekao je Milanović.

Odbio je Stierovo tumačenje da Hrvatska pristaje na ucjenu BiH, koja, tvrdi Stier, izgradnju Pelješkog mosta uvjetuje ratifikacijom graničnog sporazuma.

"Nitko nam ne postavlja nikakve uvjete s te strane. Ministar BiH rekao je jednu nesmotrenu izjavu, ali ona nema nikakvog utjecaja na ništa. Hrvatska može graditi taj most kad hoće", ustvrdio je Milanović.

Objasnio je da Vlada želi da Hrvatska poštuje ono što je potpisao njezin predsjednik Franjo Tuđman i što se 13 godina primjenjuje u naravi.

Kazao da Tuđman "nije bio ishlapjeli starac, nego čovjek koji je tada znao što radi". "Kriteriji su bili jasni. Predsjednik za kojeg nikad nisam glasovao znao je što radi... i nemojte raditi budalu od njega", poručio je Milanović.

Politički analitičari s kojima smo danas razgovarali kažu da je Milanovićeva namjera pozitivna, ali da ima pogrešan način komunikacije.

- Činjenica da pitanje granice s BiH želi riješiti ratifikacijom sporazuma Tuđman-Izetbegović Milanović pokazuje pravi državnički potez, ali iz nužde. Meni se čini da je Milanović sadržajno u pravu, ali da se jednostavno krivo izražava, kaže Žarko Puhovski i dodaje.

- Mi moramo napokon nešto rasčistiti. Ne možemo se na jednom dijelu pitanja granica riješavati preko katastra, a na drugoj strani negirati katastar. To u Dubrovačko-neretvanskoj županiji negiraju, ističe Puhovski i kaže da protivljenjem ratifikacije sporazuma Tuđman-Izetbegović HDZ-ovci idu na ruku Milorada Dodika a protiv svog prvog predsjednika Franje Tuđmana.

- HDZ-ovci na ovom pitanju samo žele pokupiti političke poene i ništa više, zaključuje Puhovski.

S druge strane, analitičar Davor Gjenero kaže da je Milanovićeva namjera dobra, ali da je, primjerice, danas nepotrebno ulazio u sukobe s oporbenim političarima.

DAVOR GJENERO: Milanović, ponavljam, ima dobru namjeru, ali je svojim izjavama samo doveo do novih podjela i napetosti u Saboru. S druge strane, ideja da se pitanje ratifikacije sporazuma Tuđman-Izetbegović riješi dvotrećinskom većinom je jako dobra jer u slučaju pozitivnog ishoda nitko taj sporazum neće moći rušiti primjerice na Ustavnom sudu.

 

- Oko pitanja ratifikacije sporazuma Tuđman-Izetbegović Hrvatska će trebati konsenzus, a današnjim istupima premijera taj će se konsenzus teško ostvariti, kaže Gjenero dodajući da je ratifikacija jedini način rješavanja problema između Hrvatske i BiH.

- Milanović, ponavljam, ima dobru namjeru, ali je svojim izjavama samo doveo do novih podjela i napetosti u Saboru. S druge strane, ideja da se pitanje ratifikacije sporazuma Tuđman-Izetbegović riješi dvotrećinskom većinom je jako dobra jer u slučaju pozitivnog ishoda nitko taj sporazum neće moći rušiti primjerice na Ustavnom sudu, kaže na kraju Gjenero.

Milanović je rekao da sporazum nije bilo moguće ratificirati odmah nakon potpisivanja jer su povjerenstva dviju država pet godina iza toga izlazila na teren kako bi utvrdila stanje.

"Radi se o tisuću kilometara granice, o sto situacija koje ljudima znače život. Radi se o Zrinskom gradu koji je hrvatski", objasnio je premijer.

Zastupnicima je poručio da su za Hrvatsku moguće samo dvije situacije – prihvatiti ono što je potpisano ili odustati od sporazuma.

"Možemo ići u dva smjera – ili ratificirati taj ugovor kakav jest, što su predlagali HDZ-ovi visoki dužnosnici, ili se povući iz ugovora i reći – to ne vrijedi, auzmeš", rekao je Milanović.

Zastupnike je pozvao da ratificiraju sporazum, koji je, tvrdi, "ispregovaran proračunato, u hrvatskom interesu", upozorivši da je Hrvatska tim sporazumom dobila 15 hektara teritorija više nego BiH.

Kazao je i da će Hrvatska i dalje dominirati Jadranom, budući da BiH ograničava hrvatsko, ne teritorijalno, nego unutarnje more.

"Nemojmo se ponašati kao kolonijalna sila. Dominiramo Jadranom i tako će i ostati", poručio je Milanović.

Zastupnike je pozvao da pokažu da je Hrvatska civilizirana europska država te da "ne nasjednu lokal-patriotima, koji nisu ništa drugo nego lokal patrioti".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, hrvatska, sabor, davor gjenero, žarko puhovski