Ivan Klarić

IZBORNE ŠANSE: ANALIZA Lokalni izbori: Gube li i dalje HDZ i SDP vlast u velikim gradovima?

Od pet razmatranih gradova, SDP se može nadati pobjedi u Rijeci i žestokoj borbi za Osijek i Zagreb.

Piše: Ivan Klarić

Nesumnjivo, političke stranke već se ozbiljno pripremaju za lokalne izbore na kojima će, 19. svibnja slijedeće godine, građani birati načelnike, gradonačelnike i župane. Bit će to veliki test za sve političke opcije, ali ipak najveći za SDP i HDZ.

 

Vladajućem SDP-u bit će to veliki ispit pulsa javnosti nakon jednoipolgodišnjeg upravljanja zemljom. Dok jedan dio analitičara tvrdi da će upravo lokalni izbori biti trenutak kad će građani kazniti loše stanje na razini države, u SDP-u se nadaju da to ipak neće biti slučaj. Odnosno, da će građani ipak prepoznati ozbiljnost situacije u kojoj je SDP s partnerima preuzeo vlast u državi i da će, čak, honorirati neke njihove, nesumnjivo, dobre poteze. Poput više no uspješnog punjenja državnog proračuna ili pozitivnih ocjena kreditnih agencija.

Do sada većina provedenih anketa ide na ruku aktualnom gradonačelniku i Bernardić bi se u sljedećim mjesecima uistinu trebao potruditi ako misli ozbiljno ugroziti Bandića.

S druge strane, za HDZ će lokalni izbori biti prvo suočavanje s građanima nakon što je, na parlamentarnim izborima i u USKOK-u, dotučenu stranku preuzeo Tomislav Karamarko. Lokalni izbori bit će tako test za Karamarka i njegove bliske suradnike na kojem će se najjasnije vidjeti jesu li uspjeli konsolidirati stranku, ali i vratiti svoje biračko tijelo koje se nakon Sanaderove ere i kratkog upravljanja od strane Jadranke Kosor razočarano odmaknulo od stranke.

 

I dok jedna i druga stranka samu sebe i javnost uvjerava da će upravo oni biti ti koji će na lokalnim izborima odnijeti pobjedu, mi smo se bacili na posao i pokušali analizirati kako ove dvije stranke trenutno stoje u pet hrvatskih gradova: Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Dubrovniku.

 

ZAGREB

 

Dok dugogodišnji i do sad nedodirljivi gradonačelnik metropole, bivši SDP-ovac Milan Bandić samouvjereno tvrdi da će bez problema osvojiti još jedan novi mandat, isti riječnik koristi i njegov trenutno najveći oponent, SDP-ov predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić. Do sada većina provedenih anketa ide na ruku aktualnom gradonačelniku i Bernardić bi se u sljedećim mjesecima uistinu trebao potruditi ako misli ozbiljno ugroziti Bandića. Na stranu Bandića ide i nerijetka ocjena kako je Bernardić premlak i da nema dovoljnu razinu znanja i sposobnosti za upravljanje metropolom, kako bi nerijetko znali reći politički analitičari, pa i građani. Jedan od Bernardićevih minusa svakako je činjenica da među 'običnim' ljudima još uvijek nema toliko potrebnu prepoznatljivost. A da će se morati ozbiljno pomučiti da prestigne svog dojučerašnjeg mentora Bandića dokazuje i nekoliko skupštinskih sjednica na kojima je učitelj Bandić bez velikih problema verbalnim i inim akrobacijama nadvisio učenika Bernardića.

Iako je uvjeravao kako ima sve pod kontrolom, Ante Zvonimir Golem nije 'preživio' metlu stranačkog šefa Karamarka. Prinudni upravitelj Milijan Brkić ima jako malo vremena za sređivanje situacije

No, dok SDP barem ima iglednog kandidata sa kakvim-takvim šansama za bitku s Bandićem, HDZ u Zagrebu prolazi krizu upravljanja. Iako je uvjeravao kako ima sve pod kontrolom, Ante Zvonimir Golem nije 'preživio' metlu stranačkog šefa Karamarka. Prinudni upravitelj Milijan Brkić ima jako malo vremena za sređivanje situacije pa je tako jako teško za očekivati da HDZ, pa i sa kandidatima, koji posljednjih dana izlaze u medije, poput Davora Šterna ili Nikice Valentića, može računati na osvajanje metropole.

 

SPLIT

 

E tu je situacija kaotična za obje stranke. SDP zapravo nema osobu za koju se sa sigurnošću može reći da ima šanse da postane gradonačelnik grada pod Marjanom. Ivo Baldasar ipak nije osoba koja jamči uspjeh. Da u tom pravcu misle i glavešine s Iblerovog trga potvrđuju informacije da je Milanović kontaktirao don Ivana Grubišića koji prema anketama daleko najbolje stoji među svim potencijalnim gradonačelnicima Splita. Tako je 74-godišnjak postao adut SDP-a u namjeri da Split ponovno ne bude u rukama nekog od HDZ-ovih kandidata ili osoba sklonih toj stranci. No, kako je i sam Grubišić neki dan izjavio za PolitikuPlus, ta je opcija otpala tako da će se Milanović očito morati pomiriti s činjenicom da će još jednom ostati bez vlasti u Splitu.

 

Situacija nije ništa bolja ni za HDZ. Premda se u javnosti pojavilo nekoliko imena koja bi u utrku za gradonačelnika Splita s HDZ-ove liste, činjenica je da ona ne jamče pobjedu. Petar Škorić, Šimun Anđelinović, Zlatko Ževrnja pa čak i Dragan Primorac, imena su osoba koje se spominjalo kao potencijalne HDZ-ove kandidate za gradonačelnike. Činjenica da predsjednik stranke Tomislav Karamarko još uvijek nije potvrdio ni jedno ime ide u prilog tezi kako HDZ još uvijek traži koliko-toliko idealno rješenje. Koje, opet, neće jamčiti da će HDZ preuzeti vlast u gradu pod Marjanom.

Nedodirljivi Vojko Obersnel upravlja Rijekom od 2000. godine i teško je za očekivati da će ovaj prekaljeni SDP-ovac tako olako gradonačelničku fotelju prepustiti nekom drugom.

RIJEKA

 

Bastion SDP-a. Nedodirljivi Vojko Obersnel upravlja Rijekom od 2000. godine i teško je za očekivati da će ovaj prekaljeni SDP-ovac tako olako gradonačelničku fotelju prepustiti nekom drugom. I dok možda u stranačkom životu i nije na istoj crti s Milanovićem, upravo je riječki gradonačelnik jedan od rijetkih SDP-ovaca koji na lokalnoj razini budi optimizam kod predsjednika SDP-a uoči lokalnih izbora. Da skratimo, Obersnel je gotovo pa izgledno novi-stari gradonačelnik Rijeke.

 

Kao u Zagrebu pa čak i u Splitu, i u Rijeci HDZ nema javnosti prepoznatljive osobe koja bi koliko-toliko mogla zabrinuti Obersnela. Možda je neke znakove uzleta davao Oleg Butković, ali je nakon pobjede Karamarka na unutarstranačkim izborima brzo spakirao kofere i ugodnu Rijeku zamjenio za život u Zagrebu gdje su šanse za jači politički uzlet ipak veće. Pogotovo kada vas cijeni šef stranke. Ipak, možda je pozivanjem Butkovića u Zagreb, Karamarko napravio pogrešku ostavivši Rijeku bez pravog HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika.

 

OSIJEK

 

Grad pod budnim okom HDSSB-ovaca. U bliskoj budućnosti, očito je, nitko i ništa neće moći ugroziti vladanje Glaveševe stranke. Dvije najjače stranke kao da su već unaprijed priznale poraz. Biljana Borzan izgledni je kandidat za gradonačelnika Osijeka i možda bi mogla pomrsiti račune Bubalu i društvu. No, njena otegotna okolnost svakako će biti podjela Hrvatske na dvije regije, čemu su se Slavonci žestoko usprotivili, kao i loše gospodarsko stanje u državi. Za što, naravno, građani krive SDP Biljane Borzan.

 

I dok SDP u Osijeku može nešto očekivati, HDZ se baš i nema čemu nadati. Nakon što je Josip Salapić, mladi i nadobudni predsjednik osječkog HDZ-a zamijenio stranački dres i otišao u HDSSB, osječki HDZ je jedno vrijeme bio obezglavljen. Na Salapićevo mjesto došao je Damir Kramarić. Do jučer široj javnosti, barem s pogledom iz Zagreba, nepoznat HDZ-ovac trebao bi biti jamac nekog novog i drugačijeg HDZ-a. Hoće li on ili ipak netko drugi biti kandidat za gradonačelnika, ostaje za vidjeti. No, tko god bio kandidat, čeka ga žestoka bitka s HDSSB-ovcima.

 

DUBROVNIK

 

Niko Šalja najizgledniji je kandidat SDP-a za dubrovačkoga gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima, a konačna odluka znat će se u idućih 10 do 15 dana. On je, kažu neke ankete, dobio prednost pred Tatjanom Šimac-Bonačić, saborskom zastupnicom SDP-a i dubrovačkom dogradonačelnicom, koja je do sada slovila kao favorit središnjice stranke na Iblerovu trgu. Hoće li ovaj mlađi izdanak SDP-a uspjeti dohvatiti gradonačelničko mjesto teško je reći. Pogotovo kada se uzme u obzir da je svoju kandidaturu istaknuo i aktualni gradonačelnik, HNS-ov Andro Vlahušić. Premda ne uživa toliku podršku Dubrovčana kao na početku svog mandata, u izbornu utrku uvijek je lakše ići s vladajuće pozicije.

Kada se o HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Dubrovnika radi, za pretpostaviti je da bi to bila Dubravka Šuica. No, kako je Šuica dolaskom Karamarka na čelo HDZ-a ponovno profitirala u vrhu stranke i postala ministrica vanjskih poslova HDZ-ove 'Vlade u sjeni', teško je za očekivati da je sada toliko zanimaju lokalne bitke. I više je nego jasno da Šuica puca na mjesto ministrice prave Vlade ako na slijedećim parlamentarnim izborima HDZ porazi SDP i partnere. Naravno, treba ostaviti prostora i za kandidaturu Šuice ako tako nešto od nje zatraži stranački šef. Ime nekog drugog HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika javnosti još uvijek nije poznato.

 

Da sumiramo. SDP se može nadati pobijedi u Rijeci i žestokoj borbi za Osijek. HDZ teško u ovih pet gradova može do pobjede osim ako Tomislav Karamarko ne izvuče asa iz rukava i ne privuče neko javnosti dobro poznato i neokaljano ime. Ovi podaci zapravo su porazni za obje stranke. SDP i HDZ dvadeset i dvije godine upravljaju Hrvatskom (HDZ kudikamo više), što na nacionalnoj što na lokalnoj razini, i u ove dvadeset i dvije godine nisu uspjeli na lokalnim razinama stvoriti mlade, kvalitetne i javnosti poznate osobe koje bi im jamčile pobjedu. Pokazuje to zapravo katastrofalno lošu strategiju najjačih političkih stranaka. Taktika po kojoj sve što valja mora doći u Zagreb pokazala se tragičnom i za SDP i za HDZ i zato su na prethodnim lokalnim izborima vlast prepustili u ruke drugim strankama ili nezavisnim kandidatima. A tako će, više je nego izgledno, biti i ovaj put.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, sdp, hdz, lokalni izbori