Hrvatska

SABOR: MIP: Friščiću zastupnički mandat počinje teći 26. rujna

'Naučili smo jednu stranku da je demokracija prije svega procedura.'

Piše: PolitikaPlus

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) danas je jednoglasno odlučilo da od 26. rujna počinje teći zastupnički mandat bivšem predsjedniku HSS-a Josipu Friščiću, odnosno da mu prestaje mirovanje mandata, a da istoga dana zastupnička dužnost prestaje Damiru Bajsu koji je Friščića do sada mijenjao u zastupničkim klupama.

Friščić je na parlamentarnim izborima prošle godine izabran za zastupnika u II. izbornoj jedinici, ali je tada dao zahtjev za mirovanje mandata te je umjesto njega HSS u Saboru zastupao Damir Bajs, drugi na listi HSS-a u istoj izbornoj jedinici.

Budući da je prošlo šest mjeseci od stavljanja mandata u mirovanje, Friščić je ispunio uvjete za aktiviranje mandata, pa je on tu mogućnost i iskoristio te u Sabor poslao zahtjev za prestanak mirovanja mandata i ponovno obnašanje zastupničke dužnosti.

Taj je zahtjev u Sabor došao 18. rujna, a kako Friščiću mandat automatski počinje teći osam dana od podnošenja zahtjeva, mirovanje zastupničkog mandata prestaje mu 26. rujna, a istoga dana mandat prestaje njegovom dosadašnjem zamjeniku Bajsu.

Članica MIP-a Nadica Jelaš (SDP) u raspravi je izrazila zadovoljstvo što je MIP podučio HSS demokratskoj proceduri, odnosno činjenici da zastupnički mandat nije stranačka, već osobna stvar.

"Ovo je pravi način kako uspostaviti vladavinu prava i zakona, naučili smo jednu stranku da je demokracija prije svega procedura", poručila je.

Naime, HSS je u ožujku ove godine Saboru uputio zahtjev da Bajsa, suprotno njegovoj volji, u zastupničkim klupama zamijeni predsjednik stranke Branko Hrg. No, MIP je taj zahtjev ocijenio neosnovanim jer nema uporište u propisima, ističući da zamjeniku zastupnika mandat traje sve dok ne podnese ostavku ili mu mandat ne prestane iz drugih razloga propisanih Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, odnosno dok izabrani zastupnik ponovno ne aktivira svoj mandat.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nadica jelaš, damir bajs, josip friščić, hss