Zagreb

RJEŠENJE: Bandić: Imamo rješenje za Gredelj! Projekt 60 niskopodnih tramvaja!

'Odgovorno tvrdim da uz malo dobre volje možemo zaposliti te nesretne ljude.'

Piše: Vanja Vučković
'Prije jedanaest godina, kada smo ušli u projekt zagrebačkih tramvaja Končar i Gredelj su imali posao od 258 milijuna eura i to zahvaljujući Gradu Zagrebu. Nakon toga tvrtka Gredelj je htjela komercijalizirati prostor u centru grada, pa smo im za 88 milijuna pomogli i otkupili stari prostor Gredelja, da bi se oni mogli preseliti. Zadnjih deset godina s HŽ-om  smo napravili i 25 vlakova i sufinancirali ih.  5 milijuna kuna komunalnog doprinosa smo blokirali, dva puta smo ih deblokirali. I sad smo ih ponovno deblokirali, do 11 mjeseca, jer nisu imali za plaće.' 

Imamo rješenje za Gredelj jasno je poručio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić na današnjoj konferenciji za medije, te iskazao žaljenje što jučer nije mogao primiti prosvjednike jer je bio službeno odsutan.

- Mi nudimo rješenje; projekt 60 niskopodnih tramvaja o kojemu smo pregovarali još s bivšom Vladom. Odgovorno tvrdim da uz malo dobre volje, zajedno s Vladom Republike Hrvatske, resornim ministarstvo i Gredeljom, grad Zagreb  može stvoriti pretpostavke za idućih pet godina da naprave još 60 tramvaja i zaposlimo te nesretne ljude - rekao je Bandić, pojasnivši da ne traže pomoć od Vlade nego nude moguće rješenje.

Nagasio je i kako mu je žao što se nije našao u Poglavarstvu kada su prosvjednici došli ispred s transparentima: Bandiću gdje ćeš raditi tramvaje?  - Žao mi je što sam bio u Ljubljani, što nisam bio ovdje da ih primim. Ja bi ih primio!  - rekao ja Bandić i indirektno pojasnio da se Grad Zagreb nema zbog čega osjećati odgovornim i da je dao sve od sebe za vrijeme Bandićeva mandata da ga održe na životu.

- Prije jedanaest godina, kada smo ušli u projekt zagrebačkih tramvaja Končar i Gredelj su imali posao od 258 milijuna eura i to zahvaljujući Gradu Zagrebu. Nakon toga tvrtka Gredelj je htjela komercijalizirati prostor u centru grada, pa smo im za 88 milijuna pomogli i otkupili stari prostor Gredelja, da bi se oni mogli preseliti. Zadnjih deset godina s HŽ-om  smo napravili i 25 vlakova i sufinancirali ih.  5 milijuna kuna komunalnog doprinosa smo blokirali, dva puta smo ih deblokirali. I sad smo ih ponovno deblokirali, do 11 mjeseca, jer nisu imali za plaće - podsjetio je Bandić.

Nakon opširnijeg objašnjenja, novinari su ga pitali i koga onda smatra odgovornim za situaciju u Gredelju, na što je Bandić odgovio u svom prepoznatljivom stilu, dodavši i kako ne želi nikoga prozivati i raditi mu besplatnu reklamu.

- Ja sam baja, ja sam dobar dečko, nisam u 22 godine rekao ružnu riječ o nekome. Vi bi me sad krstili? Vi bi da ja  postanem bahat, razbojnik, nepromišljen, hijena, leopard? Nemoj te to od mene tražiti kad sam ja retriver. I to zlatni. I to je istina, imam i doma takvog. Čovjek nabavlja psa sukladno karakteru.

Za kraj je je novinarima dao i malu lekciju:

- Osnovna abeceda politike, ako se ikad poželite baviti politikom: ne trebate graditi neprijatelje, oni sami dođu. I ne trebate nikome raditi besplatnu reklamu. A mnogi bi bili sretni da im se Bandić javi - vješto je gradonačelnik izbjegao pitanje tko je odgovoran za situaciju u Gredelju.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GREDELJ, MILAN BANDIĆ