Mojbiz

VLADINE NAMJERE: Željko Lovrinčević: Trošak otpuštanja 20.000 radnika bio bi oko 2 milijarde kuna

Za redovni ili prijevremenu mirovinu uvjete ima čak 40 tisuća službenika

Piše: PolitikaPlus/Večernji list

Dan nakon što je ministar financija Slavko Linić najavio da će otpustiti 20 tisuća službenika iz javnog sektora s Markova su trga stigle umirujuće poruke. Vlada neće ići na klasične otkaze, već će radnike pogurati da uzmu otpremnine i odu u mirovinu, piše Večernji list.


Vladina evidencija starosne dobi zaposlenih otkrila je da čak 40 tisuća javnih i državnih službenika ima uvjete za mirovinu, od prijevremene do redovite pa je smanjenje od 20 tisuća realno. Vlada će navodno razraditi modele i predstaviti ih idućih tjedana, a prema njima, financijske obveze prema radnicima koje će slati u mirovinu ne bi trebale biti veće nego da ostanu raditi. To će otvoriti prostor i da se pojedina deficitarna mjesta popune mlađim ljudima.

Za analitičara Ekonomskog instituta Željka Lovrinčevića najava otkaza nije iznenađenje, i sam je slično predlagao više puta.

- Prirodni se odljev koristio i prije pa, prema mojim informacijama, 1,5 posto zaposlenih ima uvjete za redovitu mirovinu, oko 3000. Ove su godine raskinuti mnogi ugovori o radu. Odluči li se Vlada na 20.000, otkaza morat će kombinirati dokup staža ili ići na čisto otpuštanje, za što treba osigurati sredstva. Trošak zbrinjavanja tolikog viška radnika mogao bi se kretati oko dvije milijarde kuna – kaže Lovrinčević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko lovrinčević, zbrinjavanje radnika, otpuštanja, otkazi