Zagreb

ZAGREBAČKI FARAON: Mogu li Davor Bernardić i Vladimir Ferdelji srušiti Milana Bandića?

Unatoč 250 kaznenih prijava i izlasku iz SDP-a, Bandića Mladen Bajić ne dira.

Piše: Ivan Klarić
Neke od provedenih anketa u zadnje vrijeme idu mu u prilog. Hoće li građani tako odlučiti i na lokalnim izborima 19. svibnja, ostaje za vidjeti. Ono što je sigurno je da će i ovaj put, Bandićevi oponenti napraviti sve da bi ga diskredirirali. Ostaje za vidjeti hoće li im to ovaj put uspjeti ili će, kao i puno puta do sada, Bandić dokazati da posjeduje iznimne odlike političkog preživljavanja.

Idemo delati, slogan je aktualnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Premda u javnosti još uvijek ne spominje lokalne izbore, više je nego jasno kako Bandić želi još jedan mandat zagrebačkog gradonačelnika, kako bi i dalje mogao delati na mjestu prvog čovjeka najvećeg i glavnog grada Hrvatske.

 

>> Bandić: Nadam se da neću završiti u Remetincu, ne znam što se valja u Holdingu

 

>> Bandić skupštinarima: Da si pucam u čelo? Neću, Boga mi!

Čovjek iz naroda, kako sam za sebe voli reći Bandić, u utrci za još jedan mandat imat će ozbiljne protukandidate. S jedne strane naći će mu se njegov dojučerašnji stranački kolega, a danas ljuti politički suparnik, predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić. S druge strane, protivnik će mu biti Vladimir Ferdelji, uspješan poduzetnik s neuspješnim izletom u političke vode na početku mandata aktualne Vlade, kada je nakon intervjua u jednom tjedniku gdje je iznio niz kritika na Milanovićevu Vladu, morao otići iz kabineta tadašnjeg ministra prometa Zlatka Komadine.

Bandić ozbiljnog, barem zasada, protivnika neće imati iz redova HDZ-a. Nedavna smjena predsjednika zagrebačkog ogranka HDZ-a Ante Zvonimira Golema samo je produbila krizu u HDZ-u Zagreb i samo bi neko zvučno ime u utrci za gradonačelnika moglo spasiti situaciju za zagrebački HDZ.

No, dok se to ne dogodi, Bandiću preostaje bitka s Bernardićem i Ferdeljijem. Prvog je već nekoliko puta verbalno dotukao. Svaku priliku koju mu je još uvijek nedorasli Bernardić nudio, Bandić je objeručke prihvaćao. Da učenik Bernardić još uvijek nije prestigao učitelja Bandića, pokazale su posljednje sjednice zagrebačke Skupštine nakon kojih je Bandić redovito izlazio kao pobjednik. Mana mladog Bernardića svakako je nedovoljna prepoznatljivost među 'običnim' građanima dok Bandić tu nema problema. Problem za Bernardića mogao bi biti i odnos sa HNS-om. Naime, među nekim zagrebačkim HNS-ovcima tinja nezadovoljstvo Bernardićem. Da je situacija više nego ozbiljna, govore i informacije kako u HNS-u razmišljaju da u bitku za mjesto gradonačelnice Zagreba krene ni više ni manje nego - Vesna Pusić. Isto tako, poznato je da predsjednik SDP-a Zoran Milanović od Bernardića traži suradnju s HNS-om dok Bernardić naginje prema Hrvatskim laburistima. Hoće li i ova previranja usporiti Bernardića na putu prema gradonačelničkoj fotelji, ostaje za vidjeti.


I dok će se bitka Bandića i Bernardića zasigurno voditi na političkim temama, Cvjetnom trgu i fontanama, bitka Bandića i Ferdeljija trebala bi se voditi oko gospodarskih tema. Nezavisni kandidat na listi HSLS-a i HSS-a, Vladimir Ferdelji, nastojat će, što je dokazao i na današnjem predstavljanju svoje kandiature, gospodarskim temama i lošim standardom u metropoli, uzeti koji glas više i pokušati pobijediti Bandića. No, objektivno, nema velike šanse s obzirom na činjenicu da protiv sebe ima gradonačelnika sa svim pogodnostima koje u kampanjama zlata vrijede te predsjednika zagrebačkog ogranka vladajuće stranke sa svim raspoloživim sredstvima, i financijskim i logističkim. Ipak, uvijek treba ostaviti prostora za iznenađenja pa tako i u slučaju šansi Vladimira Ferdeljija.

Tako je zapravo Milan Bandić postao 'lovina' mladog Bernardića i iskusnog Ferdeljija koji će, očekivano, napraviti sve da na lokalnim izborima poraze Milana Bandića i preuzmu upravljanje Zagrebom. Objektivno gledajući, to će biti težak zadatak. Naime, Milan Bandić je već nekoliko puta do sada dokazao da je 'mačka s devet života.' Primjerice, 2002. godine, nakon što je pobjegao s mjesta prometne sreće koju je skrivio pod utjecajem alkohola, morao je otići s mjesta gradonačelnika. Tada su svi očekivali da je karijera zagrebačkog gradonačelnika gotova. No, prevarili su se. 2005. godine Bandić kao nositelj SDP-ove liste pobjeđuje i osvaja novi gradonačelnički mandat.


Tako je zapravo Milan Bandić postao 'lovina' mladog Bernardića i iskusnog Ferdeljija koji će, očekivano, napraviti sve da na lokalnim izborima poraze Milana Bandića i preuzmu upravljanje Zagrebom. Objektivno gledajući, to će biti težak zadatak. Naime, Milan Bandić je već nekoliko puta do sada dokazao da je 'mačka s devet života.'

Mnogi su tvrdili da je Bandić prošlost kada je 2009. godine prvo izbrisan iz SDP-a zbog kandidature za predsjednika države, a potom te iste izbore izgubio. No, Bandića to nije pokolebalo pa se dvije godine poslije, na zadnjim parlamentarnim izborima, kandidirao s nezavisnom listom 'Stijena'. I tu je prošao ispod svih njegovih očekivanja i najava, ali ni to ga nije pokolebalo. Isto tako, mnogi oponenti i kritičari Milana Bandića tvrdili su da je pod političkom zaštitom SDP-a te da se samo zbog toga ne procesuira ni jedna kaznena prijava protiv njega, a kojih je do predsjedničke kandidature 2009. godine bilo čak 250!!! Ipak, i nakon brisanja iz članstva SDP-a, Bandić je ostao neokrznut od strane pravosudnih tijela.

Kritičari zagrebačkog gradonačelnika zamjerali su mu i projekt Cvjetni trg, poduzetnika Tomislava Horvatinčića. Upravo je ta priča, uvjeravali su nas njegovi oponenti, trebao biti početak kraja zagrebačkog gradonačelnika. Cvjetni trg je izgrađen, Bandić je, pogađate, opet ostao neokrznut. Korupcija, rođačke veze, loše upravljanje gradom, sve se to i mnogo drugih stvari stavlja na teret Milanu Bandiću, ali zagrebački gradonačelnik se održava. Štoviše, neke od provedenih anketa u zadnje vrijeme idu mu u prilog. Hoće li građani tako odlučiti i na lokalnim izborima 19. svibnja, ostaje za vidjeti. Ono što je sigurno je da će i ovaj put, Bandićevi oponenti napraviti sve da bi ga diskredirirali. Ostaje za vidjeti hoće li im to ovaj put uspjeti ili će, kao i puno puta do sada, Bandić dokazati da posjeduje iznimne odlike političkog preživljavanja.

 

>> ANALIZA Lokalni izbori: Gube li i dalje HDZ i SDP vlast u velikim gradovima?

 

>> Davor Gjenero: Lokalne organizacije SDP-a i HDZ-a nisu autonomne i to im se obija o glavu

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, vladimir ferdelji, DAVOR BERNArdić, MILAN BANDIĆ