A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/damir-polancec-333.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Damir Polančec: Nitko iz Predsjedništva HDZ-a nije se protivio Sanaderovim zaključcima | Politika+
Hrvatska

SUĐENJE: Damir Polančec: Nitko iz Predsjedništva HDZ-a nije se protivio Sanaderovim zaključcima

'Ja na Predsjedništvu nisam nikada postavljao pitanja vezana za financijsko poslovanje.'

Piše: P/H

Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi medija da Predsjedništvo HDZ-a, čiji je bio član, nikada nije raspravljalo ili odlučivalo o financijskom planu i završnom računu stranke, ali i da se nitko od članova najvišeg stranačkog tijela nije protivio zaključcima koje je predlagao tadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

"Ja na Predsjedništvu nisam nikada postavljao pitanja vezana za financijsko poslovanje"

Iako nije govorio o temelju optužnice kojom se HDZ, Sanader i ostali, terete za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki Damir Polančec se, među ostalim, prisjetio da se na sjednicama Predsjedništva HDZ-a raspravljalo o uređivačkoj politici nekih medija i odabiru pjevača za stranačke skupove.

Otkrio je i da je stranka plaćala mlade aktiviste da telefonski ili putem interneta glasuju za članove vlade dok gostuju u televizijskim emisijama ili na društvenim mrežama. To mu je, tvrdi, otkrio optuženi Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji je bio zadužen i za stranačku promidžbu na lokalnim radio postajama, ali i kontrolu uređivačke politike nekih medija.

"Kad ti ideš u Otvoreno ili neku drugu emisiju na televiziji onda oni glasuju", prisjetio se Polančec Mačekovih riječi, ističući da su aktivisti bili i plaćeni za taj posao. Dodao je da se na Predsjedništvu nikada nije raspravljalo o kupovini medija, ali se znalo razgovarati o njihovoj uređivačkoj politici. Tako je, primjerice, Predsjedništvo Mačeka zadužilo da elaborira kako bi se mogla promijeniti uređivačka politika Hrvatskog lista, ustvrdio je Polančec.

Kazao je i da je na svakom Predsjedništvu HDZ-a bio bogat catering s gomilom hrane i pića. Jednom je prilikom, tvrdi, primijetio da se s tim pretjeruje, na što mu je Maček, u neformalnom razgovoru, rekao "što manje pitaš, bolje za tebe".

Iako Predsjedništvo nije raspravljalo o završnom računu i financijskim izvješćima, raspravljalo se o donacijama nakon što su promjenom zakona sve financije morale biti zavedene u središnjici, a ne i u županijskim podružnicama.

Tada je saznao i da su za sve donacije bili zaduženi tadašnji glavni tajnik Ivan Jarnjak te rizničar Mladen Barišić.

Na pitanje HDZ-ovih odvjetnika Polančec je kazao da nema saznanja tko je plaćao stranačke troškove. O strukturi prihoda također se nije raspravljalo na Predsjedništvu, no siguran je da je većina novca dolazila iz državnog proračuna i donacija, jer se članarine dugo godina nisu skupljale.

Čelnici HDZ-a su, dodao je, raspravljali su i o financiranju Doma Nikole Tesle i obnovi osnovne škole u Velikom Trgovišću.

Kazao je da je, prema statutu, financijsko poslovanje bilo u nadležnosti predsjednika, ali da su predsjednik i glavni tajnik bili "prve osobe u hijerarhiji".

"Ja na Predsjedništvu nisam nikada postavljao pitanja vezana za financijsko poslovanje", kazao je Polančec. Na pitanje tužiteljice zašto to nije učinio, bivši potpredsjednik vlade je odgovorio: "I ja sebi danas postavljam puno pitanja zašto nisam, ali eto nisam".

Suđenje se nastavlja sutra kada bi na klupu za svjedoke trebali doći vlasnik tvornice papira PAN Marinko Mikulić, osnivač Euroherc osiguranja Dubravko Grgić i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić.

Optužbe da su preko Fimi medije izvlačili državni novac odbacuju jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Maček, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela.

Uz Barišića i vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak sve je optužbe priznala i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen barišić, ivo sanader, fimi media, fimi medija, damir polančec, ratko maček