Crna kronika

UHIĆEN: U Americi otkriven Mladen Mitrović, bivši čuvar logora Trnopolje

Prijeti mu kazna do deset godina zatvora i novčana kazna do 250 tisuća dolara te deportacija nakon odslužene kazne.

Piše: PolitikaPlus

Bosanski Srbin koji je u listopadu 2002. godine zatražio američko državljanstvo zatajio je podatak da je tijekom rata radio kao čuvar u srpskom koncentracijskom logoru Trnopolje, izvješćuju američki mediji pozivajući se na savezno tužiteljstvo.

Prema riječima tužitelja, 52-godišnji Mladen Mitrović iz Loganvillea, iz savezne države Georgije, pojavio se na sudu u Atlanti nakon što je protiv njega podignuta optužnica da je državljanstvo dobio izostavljanjem važnih podataka iz svoje biografije. Pušten je uz jamčevinu, a sudac mu je dao rok od 10 dana da angažira odvjetnika. Mitroviću prijeti kazna do 10 godina zatvora i novčana kazna do 250.000 dolara te deportacija nakon odslužene kazne.

"Ured za kršenje ljudskih prava i ratne zločine pri Američkoj službi za imigraciju i carinu (ICE) i dalje radi s dužnosnicima iz BiH kako bi se locirali čuvari koncentracijskih logora koji su pod lažnim izgovorima emigrirali u SAD nakon rata u BiH", kazala je Sally Quillian Yates iz američkog državnog odvjetništva.

"Ovaj će se optuženik sada morati suočiti s mnogim bivšim zatočenicima logora, bosanskim muslimanima, kojima je nanio patnje u koncentracijskom logoru Trnopolje", dodala je Yates.

Ured pri ICE-u je dobio informaciju od agenta iz Oregona da bi Mitrović mogao biti osoba odgovorna za zlostavljanje muslimana i katolika u Trnopolju, kazao je Brock Nicholson, specijalni agent ICE-a u Atlanti u odjelu za domovinsku sigurnost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

logor, mladen mitrović, srbija