Zagreb

OTVORENA PRIJETNJA: Bandić: Ako Skupština ne usvoji rebalans, snosit će posljedice zbog blokade

Odgovorno tvrdim da Zagreb nije u bankrotu, kaže Slavko Kojić.

Piše: Vanja Vučković
'To je neozbiljno, neodgovorno, sramotno. Ali ima i za toga riješenja i pravnih instrumenata za kojima ćemo mi posegnuti nakon sutrašnje sjednice ukoliko rebalans proračuna bude ponovno odbijen.'

Ukoliko na sutrašnjoj sjednici ne usvoji rebalans, Gradska skupština snosit će posljedice radi blokade Grada, oštro je poručio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Ured za financije nada se da Skupština ima zrno pameti.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradske skupštine ponovno će se naći prijedlog gradonačelnika o rebalasnu proračuna. Ukoliko ga Skupština, kako se nagađa, ponovno odbije, gradonačelnik će uputiti žalbu ministarstvu Uprave.

- To je neozbiljno, neodgovorno, sramotno. Ali ima i za toga riješenja i pravnih instrumenata za kojima ćemo mi posegnuti nakon sutrašnje sjednice ukoliko rebalans proračuna bude ponovno odbijen - poslao je gradonačelnik prijeteću poruku Skupštini da će snositi posljedice radi neizvršavanja svojih zadaća.

Ako se izmjene ne donesu neće se srušiti svijet, pojasnio je Slavko Kojić, pročelnik Ureda za financije. Teško nam je kaže, jer mi možemo privremenim mjerama obustavljati rashode, ali ne možemo ih na nekim pozicijama povećavati što dovodi do poteškoća, primjerice u financiranju javne nabave i to bez opravdanog razloga.

- U slučaju neprihvaćanja proračuna, prisiljeni smo raskinuti ugovor i tražiti od Holdinga povrat 200 milijuna kuna koje smo mi, u ime Holdinga, uplatili Zagrebačkim otpadnim vodama. No, nadam se da će imati zrno pameti da ga prihvate - zaključio je Kojić, koji se osvrnuo i na famu koja se stvara u medijima kako je Zagreb u bankrotu.

- Odgovorno tvrdim da Zagreb nije u bankrotu i da vodimo najstabilnije financije u cijeloj Hrvatskoj. Odnosi sa socijalnim partnerima, sindiktatima su solidni, rashodi su manji za milijardu kuna - pravdao je Kojić svoje upravljanje financijama te obećao kak oće prihihodi ove godine biti veći i za 337 milijuna kuna za decentralizirane funkcije potrebe oko kojih se vodi spor sa ministarstvom financija.

Dobit ćemo spor, taj novac je  sto posto gradski. To su novci građana grada Zagreba, u to sam sto posto siguran. To će biti prihodi Grada Zagreba to vam garantiram! - uvjeren je Kojić.  

- A to što Gradska Skupština traži da ih upišemo kao rashode je eklatantan primjer nerazumijevanja knjigovodstva. Prihoid i obveze se međusobno nadovezuju i oni nikako ne mogu postati rashod. To se uči u srednjoj školi iz osnova računovodstva - zaključio je pročelnik Gradskog ureda za financije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rebalans, milan bandić, skupština, zagreb