Zagreb

VIDEO: Milanka Opačić: U Hrvatskoj još ima dijelova gdje je teško biti dijete

'Zagreb se ponosi titulom Zagreb - prijatelj djece, koje nam od početka i pripada jer potičemo ovaj nadahnjujući pokret.'

Piše: Vanja Vučković

U Zagrebu je otvorena 6. međunarodna konferencija Dijete u gradu 2012. Dječja igra, Konvencija UN-a o pravima djeteta, zdravlje i međugeneracijska solidarnost samo su neke od tema konferencije koja se održava do 28. rujna.

 

- Zagreb se ponosi titulom Zagreb - prijatelj djece, koje nam od početka i pripada jer potičemo ovaj nadahnjujući pokret koji potiče provedbu UN-ove konvencije o pravima djece na lokalnim razinama, riječi su kojima je   gradonačelnik Milan Bandić otvorio konferenciju.

 

Okupljenima se obratila i ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić - Možemo reći da su zadovoljenja potreba djece u Hrvatskoj na dobroj razini, ali naravno, još uvijek ima područja u kojima je teško živjeti, teško odrastati i u kojima je teško biti djete. Na nama je zadatak da te sredine pokušamo u gospodarskom smislu pokrenuti, jer bez gospodarstva je teško neke probleme riješiti. Ulaganje u djecu, ulaganje je u budućnost -  rekla je Opačić.

 


 
O problemima djece u Hrvatskoj govorila je i izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Zrinka Vrabec Mojzeš.  - Predsjednik je duboko svjestan da nije svoj djeci pružena ista šansa i da je to nepravda koju svi zajedno u budućnosti moarmo ispraviti. Još uvijek svjedočimo nedopustivim oblicima kršenju dječjih prava. Jedan od najeklatantnijih primjera je diskriminacija romske djece u obrazovnom sustavu ali i u drušvu općenito, segregacija srpske i hrvatske djece na području Vukovara, diskriminacija djece s posebnim potrebama - rekla je.

 

Konferencijom se želi  skrenuti pažnja da se u planiranju gradova ne smije zanemariti važnost prostora za dječju igru te da uz fizičko zdravlje, djeci treba osigurati i uvjete za dobro mentalno zdravlje. rodnevnu zagrebačku konferenciju organizira Zaklada "Dijete u gradu" (Foundation "Child in the city"), Europska mreža "Grad prijatelj djece" (European network "Child friendly cities"), Grad Zagreb te središnji koordinacijski odbor akcije "Gradovi i općine - prijatelji djece", a partner događaja je ured UNICEF-a u Hrvatskoj.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, zagreb, dijete u gradu