A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/prosvjed-antiamerika-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Muslimani pale budističke hramove jer je budist navodno uvrijedio Kuran | Politika+
Svijet

BANGLADEŠ: Muslimani pale budističke hramove jer je budist navodno uvrijedio Kuran

Prosvjednici tvrde da je jedan muškarac budističke vjeroispovijesti koji živi u tom području objavio na Facebooku fotografiju koja vrijeđa Kuran.

Piše: PolitikaPlus

Tisuće muslimana palilo je budističke hramove i kuće na jugoistoku Bangladeša u nedjelju nakon što je na Facebooku objavljena, po njima, uvredljiva fotografija, što predstavlja vrlo rijetko nasilje prema budističkoj zajednici u toj zemlji.

Oko 25.000 ljudi je sudjelovalo u nemirima tijekom kojih je zapaljeno najmanje pet budističkih hramova i deseci kuća u gradu Ramu i okolnim selima, približno 350 kilometara od glavnog grada Dake, izjavio je dužnosnik odgovoran za okrug Džoinul Bari.

Prosvjednici tvrde da je jedan muškarac budističke vjeroispovijesti koji živi u tom području objavio na Facebooku fotografiju koja vrijeđa Kuran.

"Nekontrolirano su napali kuće pripadnika budističke zajednice, paleći i uništavajući njihove hramove od ponoći do nedjelje ujutro", objasnio je on. "Najmanje je sto kuća oštećeno. Pozvali smo vojsku i graničare da prekinu nasilje", dodao je on.

Vlasti su privremeno zabranile javno okupljanje kako bi spriječile nove incidente.

Približno 90 posto od 153 milijuna stanovnika Bangladeša su muslimani. Budisti predstavljaju manje od jedan posto stanovništva i žive većinom u jugoistočnim okruzima, blizu granice s većinski budističkim Mianmarom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

budizam, islam, bangladeš