Zagreb

REAKCIJA: Vesna Dragčević: Nije bilo krizne situacije na Građevinskom fakultetu

'Odlučeno je da se do 15. listopada treba platiti iznos participacija po prijašnjoj odluci, a razlika do kraja zimskog semestra, 25. siječnja.'

Piše: PolitikaPlus
'Odlučeno je da se do 15. listopada treba platiti iznos participacija po prijašnjoj odluci, a razlika do kraja zimskog semestra, 25. siječnja.'

Na Građevinskom fakultetu nije bilo krizne sitaucije, barem ne onih razmjera o kojima su izvještavali mediji, upisi se provode bez poteškoća, a nastava se odvija redovito, rekla je danas dekanica Građevinskog fakulteta Vesna Dragčević, komentirajući događaje oko zahtjeva dijela studenata tog fakulteta da se odgodi primjena novog modela participacije školarina.

Nakon što smo primili njihov prijedlog, odlučeno je da se do 15. listopada treba platiti iznos participacija po prijašnjoj odluci, a razlika do kraja zimskog semestra, 25. siječnja, rekla je Dragčević na konferenciji za novinare Senata Sveučilišta u Zagrebu, koji će danas popodne imati izvanrednu sjednicu o specifičnostima novog modela.

Ustvrdila je da Fakultetsko vijeće nije smatralo da su potrebne dodatne aktivnosti, s obzirom na to da su od njih 126 potpisanih na prijedlogu svi upisani, osim četvero studenata. Iz referade nemamo informacija da je netko zbog promjene modela odustao od studija ili nije upisan, a nisu se upisali oni studenti koji su to pravo izgubili iz razloga koji se nisu mijenjali, dodala je.

Nova odluka o naplati participacija povoljnija je za uspješnije studente, a nepovoljnija za one manje uspješne, napomenula je dekanica, dodavši da izjave za medije nisu davali predstavnici Studentskog zbora s kojima je Uprava bila u kontaktu prilikom pripremanja odluka.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš rekao je da, iako je linearni sustav uveden s namjerom da se ti prihodi kroz kvalitetniji studij vrate studentima, to neće biti ostvareno jer se sada istodobno mora pratiti prihod od ugovora s Ministarstvom koji kasni, temeljno financiranje iz proračuna i od studenata. Bez sva ta tri doprinosa mi ne možemo preživjeti i nadam se da tijekom zime nećemo morati uvoditi restrikcije u vezi grijanja i struje, dodao je.

Participacije studenata moramo uključiti kao nužno zlo da preživimo što je protivno našim intencijama i sveučilišnoj misiji, nama se dvije tri godine govori da trpamo novce u džep, a naša je primarna briga da Sveučilište opstane, istaknuo je.

Bjeliš je rekao da Ministarstvu, ako će, kao što se kaže u smjernicama za proračun, biti 15 posto manje sredstava za materijalne troškove, treba biti jasno da će se dio tog manjka morati pokriti iz ugovora o školarinama, a dio iz prihoda i od studentskih participacija.

Prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak drži da je novi sustav pravedniji od dosadašnjeg i pogodniji za uspješne studente, dok će se u prijelaznoj godini ocijeniti što još treba napraviti kako pojedine grupe studenata ne bi ostale nezaštićene.

Najavila je da će se na današnjoj sjednici govoriti o zahtjevu Filozofskog fakulteta koji traži da se maksimalna participacija za studente koji su prošle godine položili manje od polovice ECTS-a ne primjenjuje 7200 nego šest tisuća kuna, dok se kod Metalurškog fakulteta iz Siska prilagodba odnosi na manju cijenu ECTS-a nego što je predviđeno prijelaznim modelom.

Po njezinim riječima, Senat će raspravljati i o ugovoru s Ministarstvom kod kojih je problem, napomenula je, dinamika doznačavanja sredstava, odnosno do kraja godine doznačit će se deset posto sredstaav, a iduće godine ostalo.

Divjak je rekla kako će se, prema projekcijama, na sveučilišnoj razini prihodovati manje nego prošle godine. Prve godine školarine ne plaća nešto manje od dvadeset tisuća studenata, na višima oko 35 posto studenata neće uopće plaćati, 30 posto će plaćati od nekoliko stotina do četiri tisuće kuna, a samo njih 25 posto ulazi u kategoriju maksimalne participacije.

Prorektorica za poslovanje Vesne Vašiček rekla je da je novi model povoljniji od splitskog i osječkog sveučilišta, a kako je to trogodišnji okvirni ugovor, ne očekuje se da će u tom razdoblju studenti morali preuzeti veći teret studiranja.

To ovisi od dijela sredstava koji osiguravamo za redovnu djelatnost Sveučilišta, no situacija je teška, proračun u 2013. je u projekciji niži nego prošle godine, a još nije jasno niti kako će se ova godina do kraja financirati, ustvrdila je.

Rektor će se danas sastati i s predstavnicima studenata Fakulteta političkih znanosti, koji su jutros prosvjedovali tražeći mogućnost produljivanja studiranja po predbolonjskom sustavu po kojem su i upisali studij, kao i s njihovim dekanom.

Vidjet ćemo koji su njihovi argumenti, no neprihvatljivo je da se studij odvija dvostruko duže, studij se mora završiti u razumnom roku, rekao je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

STUDENTI, Vesna Dragčević, GRAĐEVINSKI FAKULTET