A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-todoric-211.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Agrokor: Nismo najveći dužnik u Hrvatskoj i ne bojimo se Slavka Linića | Politika+
Tvrtke

BEZ STRAHA: Agrokor: Nismo najveći dužnik u Hrvatskoj i ne bojimo se Slavka Linića

'Nikako ne možemo doći na udar jer ćemo svoje poslovanje uklopiti u novi Zakon o financijskoj odgovornosti.'

Piše: Vanja Deželić

Zakon o financijskoj odgovornosti i predstečajnoj nagodbi stupio je na snagu i prema najavama ministra financija Slavka Linića čak 55 tisuća tvrtki s 40 tisuća zaposlenih ima sve uvjete za stečaj, koji će pokušati izbjeći pokretanjem nagodbe. Automatski se mnogima na spomen ovog zakona pojavilo pitanje o Agrokoru, koji se sramežljivo spominje kao najvećeg dužnika u državi.

'Navodi o tome da je Agrokor jedan od najvećih dužnika, odnosno najveći dužnik u Republici Hrvatskoj, su apsolutno neistinite.'

U neformalnim razgovorima s poduzetnicima koji posluju s Agrokorom, često ćete čuti da se svaki posao riješi kroz kompenzaciju, kao i da se za vraćanje dugova od strana koncerna Ivice Todorića treba čekati mjesecima. No imena Ivice Todorića, kao i njegovog Agrokora, na listi poreznih dužnika nema, što znači da nije dužnik. Time sve ostaje samo na priči nezadovoljnika koji s njime posluju.

- Navodi o tome da je Agrokor jedan od najvećih dužnika, odnosno najveći dužnik u Republici Hrvatskoj, su apsolutno neistinite - stoji u priopćenju koje smo dobili od strane Agrokora.

Zakon je obvezao uprave nelikvidnih tvrtki da u roku od tri mjeseca izađu pred vjerovnike s prijedlogom za nagodbu. Tko to ne učini, odlazi u stečaj. Ako će se to provoditi na taj način, onda nezadovoljnih poslodavaca više neće biti jer će svi dugovi biti podmireni.

Također, u Agrokoru ni najmanje ne strahuju od "Linićeva zakona", tvrde da nemaju razloga za to i da će mu se prilagoditi. Uz to, s Linićem nisu bili ni u kakvom kontaktu, a tvrde i da po dolasku ovog zakona nema nikakve opasnosti da bi se Agrokor našao na udaru.

'Niti nas je itko zvao niti bismo mogli doći na udar zbog novog Zakona o financijskoj odgovornosti. Mi ćemo svoje poslovanje uklopiti u novi Zakon.'

- Niti nas je itko zvao niti bismo mogli doći na udar zbog novog Zakona o financijskoj odgovornosti. Mi ćemo svoje poslovanje uklopiti u novi Zakon - rečeno nam je.

Zapravo najviše strahuju bankari jer se boje masovnog ulaska u vlasništvo tvrtki, zbog čega bi im iste te tvrtke tek tada mogle postati omča oko vrata. Bankari su stoga preko HUB-a bili prilično aktivni u razdoblju donošenja zakona.

Bankari kažu da će se usredotočiti na važne klijente, čiji broj ni kod najvećih banaka nije bitno veći od stotinjak, dok će kod ostalih paziti da prijave sva potraživanja, što će biti obveza i drugih vjerovnika.

 

>> Linić: Zbog nelikvidnosti blokirano 44 milijarde kuna. To ugrožava zdravi dio hrvatskog gospodarstva

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavko linić, ivica todorić, agrokor