Hrvatska

STRANKE: Ruža Tomašić: Istina je, pregovaramo! Ali daleko je još do Antikukuriku koalicije s HDZ-om!

Ali jedno je sigurno: 'Ako HSP ide u tu koaliciju, mi nećemo!'

Piše: Ivan Klarić

Ono što se u javnosti već duže vrijeme spominje, sada je, čini se, blizu realizacije. Naime, kako mediji već otvoreno spekuliraju, do kraja mjeseca formirat će se se 'Antikukuriku koalicija' (dakako, vjerojatno ne s tim imenom), na čelu s HDZ-om, a u kojoj bi trebali sudjelovati HSP dr. Ante Starčević i Blok umirovljenici zajedno. Kažemo trebali bi, jer kako nam je rekla Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević - to još uvijek nije dogovoreno.

"Mi imamo jasan stav! Ako HSP ide u tu koaliciju, mi nećemo! Program te stranke bazira se na mržnji prema nama i s takvom strankom s takvim programom ne želimo biti dio iste koalicije."

- Istina je, o tome se razgovara, ali daleko je to od potpisivanja koalicije. Mi ćemo tek 28. 10 imati sjednicu Predsjedništva na kojoj ćemo o tome raspravljati i donijeti zaključak, kazala nam je oprezno Tomašić.

Na naše pitanje kakvo je raspoloženje unutar stranke odnosno je li članstvo dalo pozitivne signale za koaliciju s HDZ-om i BUZ-om, Tomašić odgovara.

- Ima i pozitivnih, ali i negativnih reakcija. Znamo svi kakva je ova bliža prošlost HDZ-a. No, vrh stranke će o tome još razgovarati i donijeti odluku, ističe Tomašić, dodajući da o eventualnoj koaliciji mora odluku donijeti i Predsjedništvo HDZ-a.

U 'antikukuriku' blok naknadno bi, prema pisanju Novog lista, mogao ući i HSS te 'originalni' HSP, makar se razlike između Ruže Tomašić i Ante Đapića u ovom trenutku čine nepremostivima da bi se mogao zamisliti njihov zajednički politički nastup. To je u razgovoru za PolitikuPlus potvrdila i Ruža Tomašić.

- Mi imamo jasan stav! Ako HSP ide u tu koaliciju, mi nećemo! Program te stranke bazira se na mržnji prema nama i s takvom strankom s takvim programom ne želimo biti dio iste koalicije, jasno će Tomašić.

Do
Lazara Grujića, kordinatora Bloka umirovljenici zajedno, nakon nekoliko poziva, do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli doći. Iz HSS-a su pak posljednjih mjeseci već stizale otvorene poruke da je HDZ njihov prirodni partner.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hsp, hsp dr. ante starčević, ruža tomašić, hdz, antikukuriku koalicija