Hrvatska

ŠANSE: ANTIKUKURIKU KOALICIJA Može li HDZ-ov desni blok ugroziti aktualnu Vladu?

Gjenero: Sve vlasti su promjenjive, na izborima je sve moguće.

Piše: Ivan Klarić

HDZ je potvrdio: Dovršili smo pregovore o predizbornoj suradnji za predstojeće europske i parlamentarne izbore s HSP-om dr. Ante Starčević i Blokom umirovljenici zajedno, a pregovori s HSS-om se nastavljaju. Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak, koji je vodio pregovore, potvrdio je da su dovršeni pregovori o suradnji s HSP-om dr. Ante Starčević i BUZ-om, a što još trebaju potvrditi predsjedništvo i Nacionalno vijeće stranke.

GJENERO: HDZ mora pokazati da nije marginaliziran i da ima partnere s kojima može naći zajednički jezik. No, ono što mi se u ovom trenutku čini je da predsjednik HDZ-a puno više energije ulaže u svoje partnere nego u vlastitu stranku

- Pregovori s HSS-om se nastavljaju i vjerujemo da će nakon njih doći do potpisivanja sporazuma o suradnji, kazao je Čuljak dodavši da će HDZ razgovore o suradnji ponuditi HSLS-u, HSP-u i drugim strankama desnog centra. Na istoj valnoj duljini je i čelnik HSS-a Branko Hrg koji je kazao da njega osobno zanima suradnja s HDZ-om na europskim izborima.

Premda je jutros u razgovoru za PolitikuPlus predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić ustvrdila da se pregovori vode, ali da je dogovor još daleko, glavni tajnik HSP-a dr. Ante Starčević Pero Ćorić ipak je priznao da je sporazum o predizbornoj koaliciji prošle subote u Splitu jednoglasno prihvatilo predsjedništvo stranke. Da podsjetimo, Ruža Tomašić jutros nam je rekla da će se o sporazumu očitovati na sjednici Predsjedništva 28. listopada. Očito je da su u toj stranci htjeli još neko vrijeme odgađati s priznanjem da idu u koaliciju s HDZ-om iz razloga da ispipaju bilo svojih članova.

I dok Čuljak ističe da će suradnju ponuditi i HSLS-u te HSP-u, Tomašić je jutros rezolutno ustvrdila da u slučaju ulaska HSP-a u koaliciju, HSP dr. Ante Starčevića iz njega izlazi. Očito je da nas u ovoj priči očekuje još nekoliko prevrata. Isto tako, predsjednik HSS-a Branko Hrg kazao nam je da je u ovom trenutku glavna preokupacija HSS-a što bolji rezultat na lokalnim izborima.

Čelnik HSS-a podsjeća da su seljaci s HDZ-om partneri i u koaliciji u mnogim lokalnim sredinama te da ne vidi ništa protiv da se ta suradnja nastavi.

- Isto tako, po mom osobnom mišljenju, kao pripadnici europskih pučana smatram da je normalno da razgovaramo o zajedničkom izlasku na europske izbore. No, ponavljam, to je moje osobno mišljenje jer nemamo nikakvu odluku ni jednog stranačkog tijela, kaže Hrg.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je odluka da HDZ oko sebe okupi stranke desnog centra logična i prirodna odluka.

- HDZ mora pokazati da nije marginaliziran i da ima partnere s kojima može naći zajednički jezik. No, ono što mi se u ovom trenutku čini je da predsjednik HDZ-a puno više energije ulaže u svoje partnere nego u vlastitu stranku. To je moj osobni dojam, kaže Gjenero i dodaje.

MILARDOVIĆ: To je Karamarkova stara ideja, a spominjala se i uoči parlamentarnih izbora. No, tada do nje ipak nije došlo. Stvaranje koalicije stranaka i desnog centra i desnice bit će protuteža Kukuriku koaliciji

- U ovom trenutku Antikukuriku koalicija ne može ugroziti SDP i partnere jer aktualna Vlada ima većinu u Saboru. No, na izborima je sve moguće. Sve Vlade su promjenjive pa tako i ova Kukuriku koalicije. Ono što se već sada može reći je da će HDZ i HSS sigurno ostvariti dobar rezultat na lokalnim izborima na kojima oni uvijek bilježe dobre rezultate, kaže Gjenero.

Voditelj Centra za politološka istraživanja, prof. dr. sc. Anđelko Milardović kaže da okupljanje stranaka desnog centra i desnice i nije neko iznenađenje.

- Rekao bih ništa novo. To je Karamarkova stara ideja, a spominjala se i uoči parlamentarnih izbora. No, tada do nje ipak nije došlo. Stvaranje koalicije stranaka i desnog centra i desnice bit će protuteža Kukuriku koaliciji i, ponavlja, to ne iznenađuje, kaže Milardović dodajući.

- Meni osobno bi bilo i čudno da ne dođe do ujedinjenja desnice. Hoće li uspjeti ugroziti Kukuriku koaliciju, teško je reći, na kraju će Milardović.

 

>> Stvaranje Antikukuriku koalicije: Hrg bi s HDZ-om i na europske izbore

 

>> Ruža Tomašić: Istina je, pregovaramo! Ali daleko je još do Antikukuriku koalicije s HDZ-om!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RUŽA TOMAŠIĆ, TOMISLAV KARAMARKO, BRANKO HRG, ANTIKUKURIKU KOALICIJA, HSP AS, HSS, HDZ