IVAN HRSTIĆ

STRANAČKA POSLA: Slijedi li obrat: U SDP-u bi umjesto Bernardića za gradonačelnika htjeli Rajka Ostojića?!?

Kako zaobići Bernardića, pitanje je sad?

Piše: Ivan Hrstić


Rajko Ostojić na papiru u zadovoljava paket tri osnovna kriterija na kojemu Bernardić ne prolazi - uz to što je prihvatljiv većinskoj struji u zagrebačkoj gradskoj skupštini i samom Bernardiću, prihvatljiv je i Milanoviću i društvu na Iblerovom trgu, a čini se da nailazi i na dobru percepciju kod građana. Ostaje samo 'sitnica' - s tim se moraju složiti i Ostojić i sam Bernardić. Koji se možda neće tek tako predati.

Da na Iblerovom trgu mnogi nisu sretni razvojem događanja u stranačkoj podružnici u Zagrebu nije nikakva tajna. Milanović bi rado na mjestu Davora Bernardića vidio nekoga drugoga. Ponekad bi se reklo - bilo koga drugoga. No do sada nije bio u poziciji da bira, a Bernardićeva pozicija dodatno je osnažena uvjerljivim rezultatom na unutarstranačkim izborima, kad su mnogi stranački delegati dali prednost njemu i Komadini, istovremeno na taj način pokazavši crveno svjetlo nekim Milanovićevim pulenima i pouzdanicima.

Čelnik najveće gradske organizacije u državi jednostavno je najlogičniji izbor za SDP-ovog kandidata za gradonačelnika, jer bi ona trebala biti u stanju među svojim redovima naći onog koji bi mogao biti dovoljno uvjerljiv većini građana. Ako Bernardić nije taj, onda su u SDP-u vjerojatno pogriješili i u tome što su ga izabrali kao onoga tko će ih voditi u izbornu pobjedu! Na Iblerovom trgu nedvojbeno ima dosta onih koji bi potpisali tu izjavu. No, Bernardić je činjenica i nema jednostavnog načina da ju se zaobiđe.

Dobije li Davor Bernardić izbore i u 33. godini života postane sljedeći gradonačelnik metropole, njegova moć i utjecaj će se multiplicirati, čime će postati drugi (eventualno treći) najmoćniji član SDP-a u državi, još bolje rečeno, drugi najmoćniji čovjek u državi. Kod nekih je to dovoljno da im se digne kosa na glavi. No, daleko veću jezu svima u SDP-u stvara mogućnost da Bernardić izgubi izbore, odnosno da još jedan mandat dobije SDP-ov enfant terrible - čovjek koji je stvarao stranku, a kojeg su se odavna odrekli - odmetnik Milan Bandić. A rezultati anketa među građanima Zagreba pokazuju da to nipošto nije nemoguće, te da Bernardić možda treba mnogo više od moćne stranačke mašinerije da bi sebi osigurao pobjedu.

No, to ujedno znači i da je snažni Bandić ujedno i najbolji saveznik onih koji bi rado da Bernardić ostane tamo gdje jeste: Ankete prema kojima Bandić i dalje ima velike šanse najbolje su oružje protiv čovjeka kojega sam Bandić naziva svojim najboljim učenikom. Dakako, to je ples na tankom ledu za one koji se požele upustiti u materijalizaciju tih kalkulacija. Jer, možda je u ovom slučaju ipak previše očekivati i ovce i novce.

Snažni Bandić ujedno i najbolji saveznik onih koji bi rado da Bernardić ostane tamo gdje jeste: Ankete prema kojima Bandić i dalje ima velike šanse najbolje su oružje protiv čovjeka kojega sam Bandić naziva svojim najboljim učenikom.

No, koga progurati umjesto Bernardića, pitanje je tad? Nekoga koga bi prihvatili građani Zagreba, ali i GO SDP-a? I - možda ne posve nevažno - koga bi prihvatili koalicijski partneri u HNS-u, u slučaju da izborni uspjeh bude ovisio o dodatnom prstohvatu postotaka? Ići na neke padobrance poput Kregara ne pokazuje se posebno obećavajućim, uzeti nekog uglednika sa strane moglo bi se naknadno pokazati promašenim, kad bi taj eventualno odbio poslušnost i krenuo svojim putem. Tako možda ni ne iznenađuje posebno novi balon koji je pušten s Iblerovog trga: posljednja 'vijest' kaže da bi SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika trebao biti Rajko Ostojić, aktualni ministar zdravstva, pardon, zdravlja!

Zašto baš on? Pa Ostojić je cijelo ovo vrijeme bio bliski suradnik Bernardića i jedan od njegovih stupova pri strelovitom stranačkom uzletu. A istovremeno ga to ne ometa da bude dobar, principijelan i lojalan suradnik Zoranu Milanoviću u vladi, trenutno u javnosti ponajbolje ocijenjen ministar iz njegova kabineta. Koliko je ta ocjena dugoročno održiva, drugo je pitanje, time se ovdje nećemo baviti, no gotovo je sigurno da do lokalnih izbora neće mnogo izgubiti na svojem rejtingu.

Bernardićevu sudbinu na koncu će ipak presuditi ankete napravljene za interne potrebe stranke - koliko god se njima moglo vjerovati ili ne.

Ostojić, dakle, na papiru zadovoljava paket s tri osnovna kriterija, na kojemu Bernardić ne prolazi - uz to što je prihvatljiv većinskoj struji u zagrebačkoj gradskoj skupštini (unutar koje se savezništva stalno mijenjaju) i samom Bernardiću, prihvatljiv je i Milanoviću i društvu na Iblerovom trgu, a čini se da nailazi i na dobru percepciju kod građana. Ostaje samo 'sitnica' - s tim se moraju složiti i Ostojić i sam Bernardić. Koji se možda neće tek tako predati.

Bernardićevu sudbinu na koncu će ipak presuditi ankete napravljene za interne potrebe stranke - koliko god se njima moglo vjerovati ili ne. Ako trendovi pokažu da je rezultat izbora za njega sve neizvjesniji, malo je vjerojatno da će ga pustiti da svoj rejting počne graditi tek tijekom kampanje. Mlađahni čelnik gradskog SDP-a do sada je svoju poziciju gradio isključivo upornim radom na stvaranju stranačkih saveznika, no javnost nije upamtila nijednu njegovu rečenicu vrijednu spomena. S druge strane, nije rekao ni nešto što bi mu ta javnost mogla zamjeriti, osim što je svima jasno da je dijelom i njegova krivica što Zagreb nakon raskola u SDP-u jedva funkcionira.

Želi li dokazati da je vrijedan te funkcije, morat će svima (a ne samo njima) dokazati da ima vlastiti glas te da on nije samo puki eho stranačke politike na nacionalnoj razini. I morat će požuriti, jer pijesak u njegovoj klepsidri ubrzano curi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

milan bandić, davor bernardić, rajko ostojić, zoran milanović