Hrvatska

POSJET: Ivo Josipović u Parizu uručio odličja za petero zaslužnih Francuza

'EU je bila jedna od naših važnijih želja, a među prijateljima koji su nam na tom putu pomogli, Francuska je svakako jedan od najznačajnijih partnera.'

Piše: p/h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je u Parizu uručio odličja petorici francuskih državljana za njihov doprinos poboljšanju odnosa između Hrvatske i Francuske te zbog njihova doprinosa u procesu pristupanja Hrvatske EU-u.

"EU je bila jedna od naših važnijih želja, a među prijateljima koji su nam na tom putu pomogli, Francuska je svakako jedan od najznačajnijih partnera"

"Hrvatska na današnji dan slavi dan neovisnosti, a u 21 godinu prošla je brojne trenutke slave i ponosa kojih će se naš narod zauvijek sjećati", kazao je Josipović na prijemu u hrvatskom veleposlanstvu u Parizu.

"EU je bila jedna od naših važnijih želja, a među prijateljima koji su nam na tom putu pomogli, Francuska je svakako jedan od najznačajnijih partnera", rekao je Josipović, koji boravi u službenom posjetu Francuskoj na poziv francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Hrvatski predsjednik uručio je Red kneza Branimira s ogrlicom Jean-Louis Dewostu, posebnom savjetniku hrvatske vlade za pitanja pravosuđa u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om. Dewost je ovo visoko odličje dobio jer je "uvelike pomogao svojim iskustvom i znanjem RH prilikom pregovora s EU-om posljednje tri godine te je kao savjetnik za pravosuđe RH djelovao pri institucijama Francuske i EU u uvjeravanju u napredak hrvatskog pravosuđa".

Guy Legras, kojeg je 2004. francuski predsjednik Jacques Chirac imenovao savjetnikom hrvatske vlade u pregovorima s EU, osobito u području poljoprivrede, također je dobio Red kneza Branimira s ogrlicom. Legras se na svom položaju istaknuo savjetima, idejama i incijativama te rješenjima prilikom otklanjanja problema tijekom pregovora.

Zastupnik u Nacionalnoj skupštini Patrick Bloche dobio je Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom. Bloche je predsjednik skupine prijateljstva Francuska-Hrvatska, a zaslužan je za povezivanje i dobre odnose Nacionalne skupštine i Hrvatskog sabora.

Senatorica Michele Andre, odlikovana Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, pomaže razvijanju francusko-hrvatskih odnosa te je inicirala donošenje senatorske europske rezolucije kojom se poziva francuska vlada da što prije pokrene postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

Isto odličje dobila je i Catherine Lalumiere, potpredsjednica međunarodnog Europskog pokreta. Obnašala je dužnost glavne tajnice Vijeća Europe u razdoblju primanja Hrvatske u tu organizaciju, gdje je uvelike pomogala pri integraciji Hrvatske u europske institucije.

"Osjećamo ponos i počašćeni smo što smo odlikovani zbog toga što smo samo radili svoj posao jer smo odavno znali da Hrvatska pripada Europi", u ime odlikovanih kazala je senatorica Michelle Andre. Rekla je da vjeruje da će Francuska do kraja godine ratificirati pristupni ugovor Hrvatske i Francuske.

"Mi moramo dokazati naše prijateljstvo, nije dovoljno samo nekom reći da ga volite, to treba i dokazati", kazala je.

Na novinarsko pitanje što očekuje od sutrašnjih razgovora s Hollandeom, Josipović je rekao kako su susreti s predsjednikom i drugim francuskim dužnosnicima nastavak prijateljskih odnosa dviju zemalja te da je svakako bitno da Francuska što prije ratificira pristupni ugovor i kako se nada da će to učiniti do kraja godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Jean-Louis Dewost, Michele Andre, Catherine Lalumiere, ODLIČJA, IVO JOSIPOVIĆ