Hrvatska

AMERIČKI IZBORI: Mitt Romney ponovio poziv za naoružanje pobunjenika u Siriji

'Postavio bih proturaketne štitove da nas zaštite od tih prijetnji i tada ne bi bilo nikakve fleksibilnosti s Vladimirom Putinom.'

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney optužio je u ponedjeljak predsjednika Baracka Obamu da ne nudi posredovanje za Siriju i ponovo je pozvao na naoružavanje oporbe u vrlo kritičkom govoru o politici američkog predsjednika u vezi Bliskog istoka.

"Postavio bih proturaketne štitove da nas zaštite od tih prijetnji i tada ne bi bilo nikakve fleksibilnosti s Vladimirom Putinom"

"U Siriji ćemo raditi s partnerima na identifikaciji i organiziranju članova oporbe koji dijele naše vrijednosti i pomoći im da dobiju oružje koje trebaju kako bi pobijedili Assadove tenkove, helikoptere i borbene zrakoplove", rekao je Romney u Vojnom institutu Virginije, na istoku Sjedinjenih Država.

On je politiku Baracka Obame nazvao neuspjehom i podsjetio da je režim Bashara al-Assada u posljednjih 20 mjeseci masakrirao više od 30.000 muškaraca, žena i djece.

Romney je istaknuo "pasivnost i nedostatak vodstva" sadašnjeg američkog predsjednika.

"Postavio bih proturaketne štitove da nas zaštite od tih prijetnji i tada ne bi bilo nikakve fleksibilnosti s Vladimirom Putinom", čime je istaknuo kontrast s Obamom koji je u travnju tadašnjem ruskom predsjedniku Dmitriju Medvjedjevu rekao da će biti fleksibilniji u tom pogledu ako bude ponovno izabran 6. studenoga. Moskva se protivi NATO-ovom postavljanju proturaketnog štita u Europi koji bi ju štitito od raketa s Bliskog istoka, posebice Irana.

Republikanac Romney bi pojačao sankcije toj zemlji, a Obamu je optužio da je dozvolio razvoj te opasne situacije kada se distancirao od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Romney se također obvezao da će se Amerika obvezati u korist demokratske palestinske države.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AMERIČKI IZBORI, IZBORI, BARACK OBAMA, SIRIJA, Mitt Romney