Hrvatska

NAPETOSTI: Sjeverna Koreja pohvalila se da ima rakete kojima može gađati SAD

Pjongjang je spreman sučeliti se s bilo kojim neprijateljem, 'nuklearnim snagama na nuklearne snage, raketom na raketu'.

FOTO: Smatra se da je sjevernokorejski svemirski program paravan za testiranje projektila velikog dometa
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Sjeverna Koreja je u utorak objavila da posjeduje strateške rakete kojima može gađati teritorij Sjedinjenih Država, uzvraćajući na novi ugovor o povećanju dometa južnokorejskih raketa koji su u nedjelju zaključili Washington i Seul.

"Revolucionarna vojska (Sjeverne Koreje), pa tako i njezine strateške raketne snage, može sada gađati ne samo američke snage na Korejskom poluotoku, nego i Japan, Guam (američki teritorij u Tihom oceanu) pa čak i teritorij SAD-a", rekao je glasnogovornik Povjerenstva za narodnu obranu u priopćenju koje je objavila službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Pjongjang je, dodao je, spreman sučeliti se s bilo kojim neprijateljem, "nuklearnim snagama na nuklearne snage, raketom na raketu".

Ove prijetnje su odgovor na ugovor koji su Seul i Washington sklopili u nedjelju i koji im omogućuje da gotovo utrostruče domet svojih balističkih raketa koje će ubuduće pokrivati čitavo područje Sjeverne Koreje. Domet raketa povećat će se na 800 km, sa sadašnjih 300 km, što je također dovoljno da se može dosegnuti dio Kine i Japana.

SAD ima 28.500 vojnika u Južnoj Koreji kojoj u slučaju napada jamči "nuklearni kišobran". Seul je zauzvrat 2001. pristao na ograničenje dometa svojih raketa kako bi smanjio napetosti na Korejskom poluotoku.

Sjevernokorejski režim je 2006. i 2009. izveo dva nuklearna pokusa zbog kojih mu je UN-ovo Vijeće sigurnosti uvelo teške sankcije. Usto posjeduje 800 pokretnih raketa, među kojima 600 raketa Scud koje su neposredna prijetnja jugu. Mnogi vojni stručnjaci smatraju da Pjongjang još ne raspolaže tehnologijom potrebnom za opremanje raketa nuklearnim oružjem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nuklearno oružje, rakete, sjeverna koreja