A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/navijaci-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska lažna politička korektnost: Što se priznaje manjini - ne priznaje se većini | Politika+
Dražen Klarić

KOLUMNA DRAŽENA KLARIĆA: Hrvatska lažna politička korektnost: Što se priznaje manjini - ne priznaje se većini

Nitko ne smije biti zakinut zbog pripadnosti MANJINI ili - VEĆINI.

Piše: Dražen Klarić

Starci već odavno nisu starci već osobe starije životne dobi, Srbi već odavno nisu Srbi već pripadnici srpske nacionalne manjine, homići već od davno nisu homići već pripadnici LGBT zajednice, ni invalidi više nisu invalidi, već osobe s tjelesnim oštećenjima... Pregršt je ovakvih primjera kojima se hini takozvana politička korektnost, inače odlična paradigma za prikrivanje svih društvenih problema i slabosti. Pogotovo u zemljama u tranziciji, poput Hrvatske i njenih najbližih susjeda. 

Iza ove političke korektnosti prema raznim manjinama pojavljuje se jedan novi problem - politička nekorektnost prema većini. Posebno je ovaj problem vidljiv upravo u zemljama, poput Hrvatske, koje su radikalne u svim segmentima, bilo da se radi o većini ili manjini.

Da odmah naglasim, borba za poštivanja ljudskih prava, pogotovo onih nacionalnih  i seksualnih manjina teška je i mukotrpna, ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe i svijeta. Nije to samo problem nas Hrvata i susjednih nam naroda s balkanskog prostora. Proces demokratskog kultuviranja prolazile su i još prolaze i druge, kako ih volimo nazivati, napredne nacije.

No iza ove političke korektnosti prema raznim manjinama pojavljuje se jedan novi problem - politička nekorektnost prema većini. Posebno je ovaj problem vidljiv upravo u zemljama, poput Hrvatske, koje su radikalne u svim segmentima, bilo da se radi o većini ili manjini. Manjak demokratske kulture i poimanja stvarne političke korektnosti  na žalost nerijetko dominira kod onih koji su žestoki zagovaratelji "visokih demokratskih standarda". I to već postaje ozbiljno, zabrinjavajuće i štetno za daljni demokratski razvoj. Njihova isključivost često se može mjeriti s radikalizmom takozvanih ekstremno desnih i nazadnih.  

Najnoviji je primjer su reakcije koje su usljedile nakon što je rektorat Sveučilišta u Zagrebu, kako je to već postalo ustaljeno u posljednjih nekoliko godina, preko svojih stranica pozvao studente i profesore na održavanje svečane mise zaziva Duha Svetoga - Veni Sancte Spiritus - kojom se tradicionalno obilježava početak akademske godine. Znači, radi se o obavijesti, ne o pozivu ili nedaj bože naređenju po kojem bi se trebalo obavezno prisustvovati misi. Kazne za nedolazak nema.

Niti jedan pojedinac ili skupina ne smiju biti zakinuti u svojim pravima zbog pripadnosti MANJINI  ili  VEĆINI.

No, na žalost, neki su i u ovoj obavijesti vidili opasne napade na političku korektnost i sekularnu državu. Ofucano je i već toliko puta potrošeno koristiti argument da se radi o zemlji u kojoj je se velika većina izjašnjava vjernicima, a među njima je najviše katolika. To je za raspravu o političkoj korektnosti sekundarni argument. Primaran je da je prema svim demokratskim standardima obavijest (naglašavam obavijest koja u sebi ne sadrži nikakvo moranje) o održavanju mise za početak akademske godine politički i svakako drugačije korektno. Zašto? Pa upravo zato što se u ovom slučaju obraćamo također jednom segmentu ove društvene zajednice nazvane Republika Hrvatska. Niti jedan pojedinac ili skupina ne smiju biti zakinuti u svojim pravima zbog pripadnosti MANJINI  ili  VEĆINI. U konkretnom slučaju problem bi bio kada bi na službenim stranicam rektorata netko odbio objaviti obavijest, o misi koju organizira Srpska pravoslavna crkva ili bilo koja druga vjerska zajednica u Hrvatskoj. 

Tko iole drži do sebe kao "politički osviještene demokratske jedinke", taj će prema Kaptolu  ispaliti minimalno par otrovnih strelica, nerijetko i s punim pravom. No tada treba biti spreman i na odgovor.

Još je smiješniji argument da se ovdje radio o opasnom napadu na sekularnu državu i pri tome se vuku paralele s devedesetima. Upravo je Katolička crkva postala paradigma za "dokazivanje demokratske hrabrosti, osviještenosti i naprednosti". Tko iole drži do sebe kao "politički osviještene demokratske jedinke", taj će prema Kaptolu  ispaliti minimalno par otrovnih strelica, nerijetko i s punim pravom. No tada treba biti spreman i na odgovor. U protivnom, radi se o političkom licemjeru. A takvih je sve više. Ono što traže za sebe ili pojedine društvene skupine koje zagovara, ne bi dali i Kaptolu, a sudjelovanje u polemici i uživanje u demokratskim stečevinama pravo je i većine, ne samo manjine. 

I to je ta lažna politička korektnost koja se manifestira u mnogim slučajevima, katolička crkva uzeta je tek kao možda najočitiji primjer. Pojavljuje se i kada je u pitanju Domovinski rat, odnosi sa Srbijom, isticanju vjerskih simbol, kulturni i ini društveni događaji s naglašenijim nacionalnim predznakom.... I ono što je posebno zabrinjavajuće, prati je i intelektualna šutnja ili pak omalovažavanje onih koji na nju ukazuju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sveučilište, crkva, sekularno društvo, sekuarnost