Mojbiz

OŠTRO: Orban: Zakonom ćemo spriječiti prodaju zemlje strancima!

'Godina 2013. će u mađarskoj poljoprivredi donijeti promjene kakvih nije bilo u zadnjih pedeset do sto godina.'

Piše: PolitikaPlus

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će uskoro stupiti na snagu novi zakon kojim se želi spriječiti prodaja poljoprivrednog zemljišta u Mađarskoj strancima.

Premijer, koji je u subotu govorio na skupu udruge mladih poljoprivrednika, dodao je da, kada zakon stupi na snagu, strani ulagači neće moći kupiti obradivo zemljište, ustvrdivši da se slični propisi primjenjuju u zemljama poput Francuske i Austrije.

Orban je usto najavio da kani modernizirati poljodjelski sektor kako bi okrenuo stranicu socijalističke poljoprivrede, u prigodi kongresa mladeži Udruge mađarskih poljodjelaca koji se održavao u Cegelu, 65 km južno od prijestolnice.

"Godina 2013. će u mađarskoj poljoprivredi donijeti promjene kakvih nije bilo u zadnjih pedeset do sto godina", dodao je.

Orban je dodao da će zakon, o kojemu parlament upravo raspravlja, štititi obradivo zemljište od špekulanata i bankara te će kod prodaje davati prednost malim i srednjim, a ne velikim poljoprivrednim proizvođačima.

Zakon će također omogućiti povrat "zemljišta otuđenog sumnjivim kupoprodajnim ugovorima", rekao je predsjednik vlade, upozorivši da će se sumnjivi ugovori ispitati i eventualno poništiti.

Vlada je usto odlučila osnovati javnu agrarnu banku i sagraditi novu mrežu za natapanje na nacionalnoj razini, najavio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poljoprivreda, mađarska, viktor orban