Zagreb

ZAGREB NA METI LINIĆA: Danas neće biti blokade, ali nastavlja se politički pritisak SDP-ove vlade na Milana Bandića!

Bivši ministar: Spor se ne može rješavati jednostrano!

Piše: Vanja Deželić

Grad Zagreb se suočava s prijetnjom blokade računa jer Ministarstvo financija traži povrat 337 milijuna kuna decentraliziranih sredstava, što Grad pak ne želi uplatiti jer tvrdi da prema zakonu to nije dužan učiniti. Tko je u ovoj priči u pravu nije jasno, ali prema onome što su nam kazali naši sugovornici, jasno je da se stvari ne rješavaju na ovaj način i da je sve ovo očiti primjer pritiska na gradonačelnika Milana Bandića zbog skorašnjih lokalnih izbora.

>> Milanović: Bandić se dobro raspitao, blokada Zagreba neće biti odmah u ponedjeljak


- Nećemo uplatiti to i borit ćemo se svim pravnim sredstvima. Ja se nadam da su shvatili. I drago mi je da je premijer rekao da smo pravno dobro potkovani. Kad je meni kolega Slavko Kojić rekao da jamči životom da nema zareza, zakonskog uporišta da pare budu državne, nego da su pare gradske, ja mu vjerujem - odgovorio je Milan Bandić na premijerovu izjavu.

ŠUKER: Ne mogu znati tko je u pravu po pitanju novca i duga, nemam uvid u sve aspekte ovog slučaja, ali situacija je jasna, ovo je politički pritisak na Milana Bandića

 Bio je to jasan komentar gradonačelnika, koji očito ima svoje adute u rukavu, jer uistinu će zbog argumenata kojima raspolaže blokada biti odgođena. Upitali smo bivšeg ministra financija Ivana Šukera da nam otkrije tko je u pravu jer on je osoba koja je uvela promjene u Zakonu i upoznala gradove s plaćanjem decentraliziranih sredstava na način na koji se to sad čini.

- Ne mogu znati tko je u pravu po pitanju novca i duga, nemam uvid u sve aspekte ovog slučaja, ali situacija je jasna, ovo je politički pritisak na Milana Bandića. Čudno je da se to ide rješavati na ovaj način, a posebno je tako nešto neodgovorno od Davora Bernardića. Pa Grad Zagreb bi mogao završiti u blokadi zbog političkih igrarija, a ovo sigurno nije nešto što se ne može riješiti dijalogom - rekao nam je Šuker.

Napomenuo je da se i "običnom" građaninu ostavlja prostor za žalbu kad mu se prijeti blokadom računa.

- Kako se onda ovo može rješavati jednostrano, bez da se dopušta najvećem gradu u Hrvatskoj pravo na žalbu? Ponavljam, očito je da politika u ovome ima svoje prste, vjerojatno zbog lokalnih izbora koji slijede - kaže Šuker, kojega Slavko Kojić navodi kao onoga tko je uveo spornu naplatu sredstava. No, Kojić isto tako ističe da Šuker nije inzistirao na naplati sve dok postoji spor - samo je i dalje marljivo bilježio iznos duga, što je od njega naslijedio Slavko Linić.

JURČIĆ: Prema Ustavu građani imaju pravo na lokalnu samoupravu i usluge koje ona pruža. I da dođe do blokade računa, država mora omogućiti građanima njihova prava


Nekadašnji član SDP-a i ministar gospodarstva iz doba vlade Ivice Račana, Ljubo Jurčić, također smatra da se stvari ne mogu rješavati na ovaj način te da je očito sve ovo dio kampanje za lokalne izbore.

- Neka sudovi odluče tko je u pravu po pitanju duga, ali jedno mora biti jasno, prema Ustavu građani imaju pravo na lokalnu samoupravu i usluge koje ona pruža. Čak i da dođe do blokade računa jednog grada, država mora omogućiti građanima njihova ustavna prava. Dakle, sve one nepotrebne prijetnje su pokazatelj nepoznavanja osnova zakona i Ustava Republike Hrvatske - smatra Jurčić.

Svjestan je da se cijelo ovo zastrašivanje provodi ciljano, u svrhe predizborne kampanje.

- Način na koji se sukobljavaju sugerira da se radi o predizbornoj kampanji, a to je samo dokaz da politički još nismo dovoljno zreli, to se u civiliziranim i zrelim državama ne događa - tako dopuštati da narod ispašta. Ova pitanja se riješe iza zatvorenih vrata i normalnim dijalogom, a ne da se "baca" pred građane i da im se prijeti raznim sankcijama u slučaju da račun bude blokiran. Građani moraju znati da ih Ustav štiti od takvog scenarija i neodgovorno je i neozbiljno da im to nije rečeno - pojasnio je Jurčić.

Kako god bilo, u utorak će možda doći do blokade računa, ali samouvjerenost zagrebačkog gradonačelnika sugerira nam da još ništa nije ni blizu rješenja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, slavko linić, zoran milanović, milan bandić