Zagreb

STUDIRANJE: Na zagrebačko Sveučilište upisano više studenata nego lani

U prvu godinu preddiplomskoga, integriranoga i stručnoga studija u akademskoj godini 2012./2013. na Sveučilište u Zagrebu upisano je 206 studenata više nego protekle akademske godine.

Piše: PolitikaPlus

U prvu godinu preddiplomskoga, integriranoga i stručnoga studija u akademskoj godini 2012./2013. na Sveučilište u Zagrebu upisano je 206 studenata više nego protekle akademske godine i u prosjeku podjednako dobro popunjena su sva područja znanosti i umjetnosti, ali se izdvaja gotovo maksimalna popunjenost u biomedicinskom području te nešto niža popunjenost u prirodnim znanostima.

Riječ je o konačnim upisnim podatcima koje je danas na konferenciji za novinare u Rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta podastrijela prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček, a informaciju o tomu sastavila je prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak.

Prorektorica Vašiček podsjetila je da je Senat odobrio ukupno 12.511 upisnih mjesta, od toga 10.568 za redoviti studij namijenjen hrvatskim državljanima, za izvanredne studente osigurano je 1535 upisna mjesta te 408 mjesta za strane studente. Napomenula je da u ovome trenutku nedostaju samo podatci o upisima na stručni studij za izobrazbu trenera Kineziološkoga fakulteta, gdje je upisna kvota 300 studenata.

Istaknula je da je za ovu akademsku godinu sklopljen ugovor s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) koje pokriva troškove participacije redovitih studenata prve godine preddiplomskoga, integriranoga i stručnoga studija te diplomskoga studija.

Upisano je ukupno 11.440 studenta, od toga 10.265 redovitih studenata, 85 stranih studenta i 1090 izvanrednih studenata. Na ukupnoj kvoti popunjenost je na razini od 91,44 posto, što je za oko jedan posto više nego 2011. Najslabije je popunjena kvota za strane studente - samo 20,83 posto, a 2011. bila je 22,74 posto.

Na konferenciji su sažete teme jučerašnje sjednice Senata, na kojoj je bilo riječi i o korupciji na Medicinskom fakultetu. Govoreći o toj temi rektor Aleksa Bjeliš istaknuo je da Senat daje punu potporu Medicinskom fakultetu u svemu što radi da se stekne puni uvid u moguću prodaju ispita u Zavodu za anatomiju te protiv odgovornih poduzmu potrebne stegovne mjere. Rekao je da Senat osuđuje sve oblike korupcije i nečasnoga ponašanja u visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj te da poziva uprave i drugih fakulteta i akademija da, poput Medicinskog fakulteta, poduzmu sve potrebne mjere ako postoje indicije za korupciju i neetično ponašanje.

Rektor Bjeliš izvijestio je i da je Senat jednoglasno donio Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o izvođenju nastave nastavnika Sveučilišta u Zagrebu na drugim visokim učilištima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske prema kojoj, među ostalim, nastavnici zagrebačkoga Sveučilišta ne mogu biti nositelji ni izvoditelji kolegija u postupku akreditiranja studijskih programa ostalih visokih učilišta. Također, vanjsku nastavu na drugom visokom učilištu nastavnik Sveučilišta u Zagrebu može održavati isključivo na temelju ugovora o suradnji u izvođenju nastave između dvaju sveučilišta ili sveučilišnih sastavnica te uz pisanu suglasnost čelnika sastavnice i/ili fakultetskoga vijeća.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačko Sveučilište, STUDENTI